Dette er det lekkede bildet av den angivelige Nokia-mobilen som dukket opp tidligere i høst.
Dette er det lekkede bildet av den angivelige Nokia-mobilen som dukket opp tidligere i høst. (Bilde: Weibo)

Nå er Nokias retur til mobilmarkedet enda nærmere

Det er trolig ikke lenge til vi får se mobiltelefoner med den velkjente, finske logoen.

Finske Nokia var en gang en lysende stjerne på mobilhimmelen, som i alle fall midlertidig ble slukket da Microsoft kjøpte opp selskapets mobilavdeling i 2013. Tidligere i år kom det frem at Nokia-merkede mobiler var på vei tilbake via et nytt samarbeid, og nå er vi enda nærmere en markedslansering.

I en pressemelding opplyser Nokia nemlig at det strategiske samarbeidet mellom Nokia og selskapet HMD omsider er formalisert.

Lisensieringsavtale

HMD er et finsk selskap, opprettet av tidligere Nokia-ansatte, som har inngått en lisensieringsavtale med Nokia Technologies. Det gir dem rett til å bruke Nokia-navnet på mobiler og nettbrett, i tillegg til såkalte essensielle standardpatenter, i 10 år.

Et tidligere lekket bilde av Nokia-mobilen.
Et tidligere lekket bilde av Nokia-mobilen. Foto: Weibo

HMD skal i henhold til avtalen ha full kontroll over salg, markedsføring og distribusjon av Nokia-telefonene, mens Foxconn tar seg av selve produksjonen av enhetene. Nokia vil motta royalty-utbetalinger fra salget.

Det er altså ikke Nokia selv som lager selve telefonene, men i og med at det er selskapets egen intellektuelle eiendom mobilene skal baseres på, er det nok likevel rimelig å kalle mobilene «ekte» Nokia-mobiler.

Kommer trolig tidlig neste år

Ifølge The Verge vil formaliseringen av samarbeidet føre til at vi trolig vil få se de første Nokia-telefonene, som altså blir Android-baserte, tidlig neste år, uten at det foreligger en mer spesifikk dato. Det er også uvisst akkurat hva vi har i vente, men som vi meldte i november har det dukket opp bilder av en Nokia-merket mobil på den kinesiske mikrobloggtjenesten Weibo.

Disse bildene forteller riktignok ikke så mye, annet enn at mobilen tilsynelatende får aluminiumsdeksel og fysisk hjemknapp. Det har for øvrig også dukket opp ytelsestester fra det som skal være et digert, Nokia-merket nettbrett på 13,8 tommer. Alt er ennå rykter og må tas med en klype salt.

Det har kommet flere rykter om Nokias nye mobil: Ifølge dem er prosessoren ganske slapp »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen