Lysten på en smart sykkelhjelm? Den nye Edison-brikken får fint plass på innsiden av denne prototypen, med både trådløst nett, minne, prosessor og flere andre funksjoner på ett brett.
Lysten på en smart sykkelhjelm? Den nye Edison-brikken får fint plass på innsiden av denne prototypen, med både trådløst nett, minne, prosessor og flere andre funksjoner på ett brett. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Nå er Intels mikro-mikrobrikke klar for markedet

Ett år etter den ble avduket er den bittelille Edison endelig ferdig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

IDF 2014/Tek.no: På årets CES-messe viste Intel frem den mikroskopiske Edison-prosessoren, som de mener vil være en nøkkelingrediens i muliggjøringen av tingenes Internett. Nå har selskapet kommet i mål med all utvikling, og Edison er klar til å sendes ut på markedet.

Det var under nattens åpning IDF-messen i San Francisco at den nye brikken i sin ferdige form, knapt større enn et frimerke, ble vist frem for første gang – og den skal ikke bare brukes i prototyper for den fjerne fremtid. Her er meningen å komme raskt på markedet, og mye er allerede klart.

Det meste integrert på en brikke

Edison plassert på et Arduino Breakout Board.
Edison plassert på et Arduino Breakout Board.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Fra scenen forklarte Intel-toppsjef Brian Krzanich hvordan evnen til å krympe prosessorer i både fysisk størrelse og effekktforbruk har potensiale til å omforme hele IT-industrien. For å vise dette har Intel hentet inn over et dusin produkter med Edison ombord, som alle vises frem i en tidlig form på IDF.

Felles for alle produktene er at de stort sett bruker ferdigpakkede, helintegrerte Edison-baserte løsninger. Meningen er nemlig at produsentene skal slippe å designe sine egne kretskort til brikken.

Greit med krefter er det også i den lille, ferdigpakkede løsningen. 1 GB LPDDR3-minne, én dobbeltkjernet, dobbeltrådet Atom-prosessor klokket til en kjernefrekvens på 500 MHz, samt en 32-bits Quark mikrokontroller klokket til 100 MHz, bør duge fint til enkle dingse-tilpassede oppgaver. 4 GB EMMC-minne er også integrert, og med Bluetooth LE, Wi-Fi og 40 GPIO-tilkoblinger har den rikelig med tilkoblingsmuligheter.

Har tro på hobbyistene

Intel Edison er knapt større enn et frimerke.
Intel Edison er knapt større enn et frimerke.Foto: Intel

At det ikke er sluttbrukere som er målgruppen er også tydelig. Produktene som er klare til å slippes innen kort tid er nemlig rettet mot oppfinnere, gründere og produktdesignere, skjønt hobbyister og entusiaster vil få mulighet til å leke med Edison til Arduino.

Et eget Edison Arduino Breakout Board-sett, og en Edison Arduino-modul, kommer nemlig på markedet i 65 land før slutten av året, med veiledende priser fra 50 til 85 dollar, som tilsier at norske priser bør havne et sted mellom 400 og 700 kroner.

At Intel henvender seg til Arduino-hobbyister med Edison, i tillegg til de profesjonelle utviklerne og designerne, er nok heller ingen tilfeldighet.

Selskapet har nemlig tidligere lagt vekt på at tingenes Internett, som altså er det Edison er laget for, ikke kommer til å bli noe av uten at noen kommer opp med gode idéer til dingser som bør gjøres smarte. Nettopp Arduino-miljøet har også vist seg svært kreative når det gjelder å bruke begrenset datakraft til å komme opp med noe nytt.

Det er heller ikke snakk om noen minisatsning hvor Intel har sagt det er greit å skipe ut Arduino-tilpassede produkter. Selskapet har nemlig valgt å støtte utvikling i Arduino og C/C++ allerede fra lansering, mens andre miljøer som Node.JS, Python og RTOS, samt visuelle programmeringsmiljøer, må vente til en gang «i nær fremtid».

Skal vi tro ekspertene vil det bli stor etterspørsel etter Edison:
Analysefirma mener smarte dingser vil være «overalt» innen åtte år »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen