IBM skal bygge superdatamaskin med disse
(Bilde: IBM Research/YouTube)

IBM skal bygge superdatamaskin med disse

«Hjernebrikken» har blitt kraftig oppskalert.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Datateknologien har vært gjennom en rivende utvikling, og nå nærmer det seg et punkt hvor det ikke lenger er mulig å skvise stort mer ut av dagens måter å konstruere og designe databrikker på.

Dette har ført til at man både har begynt å snuse på mulige silisium-arvtakere, og også helt nye måter å bygge brikker på. IBM har i den forbindelse en spennende løsning på gang kalt «nevrosynaptiske» brikker, som selskapet først viste frem i 2011, og som i fjor fikk et eget programmeringsspråk.

Har blitt mye kraftigere

Nevrosynaptiske brikker er en teknologi som i korte trekk innebærer å emulere måten biologiske hjerneceller prosesserer informasjon på, noe som både åpner for helt nye muligheter for datateknologien og som legger til rette for ekstremt lavt strømforbruk. Nå melder IBM at den andre generasjonen av teknologien er klar.

I den nye brikken, som IBM har døpt «SyNAPSE», har forskerne nå stappet inn hele én million programmerbare «nevroner», altså kunstige hjerneceller. Brikken selskapet viste frem i 2011 hadde til sammenligning kun 256.

Skjematisk illustrasjon av brikkearkitekturen.
Skjematisk illustrasjon av brikkearkitekturen.Foto: IBM Research/YouTube

I tillegg byr den nye generasjonen hjernebrikke på solide 256 millioner programmérbare «nerveforbindelser» og 4096 kjerner. 2011-modellen skiltet kun med 262 144 forbindelser og én enkelt, nevrosynaptisk kjerne.

Superlavt strømforbruk

Denne solide oppskaleringen regnes som et gedigent gjennombrudd for teknologien, og den nye brikken til IBM skal både være fullt ut funksjonell og produksjonsvennlig. Mildt sagt bemerkelsesverdig er også strømforbruket, som ifølge IBM ligger på ytterst beskjedne 70 milliwatt.

Det som skiller IBMs hjerne-inspirerte teknologi fra konvensjonelle brikker er i hovedsak at de baserer seg på en ikke-sekvensiell struktur. Brikkene består av et slags sømløst nettverk av prosessorkjerner som opererer parallelt, og hvor både utregningsoppgaven, minnet og kommunikasjonen er slått sammen i hver kjerne.

Brikkene er i tillegg det IBM kaller «event-driven», det vil si at kun kjører når det er behov, i stedet for at de er «på» hele tiden slik som med dagens teknologi.

Planlegger «superdatamaskin»

Ved siden av at løsningen kan gi høye ytelser med særdeles lavt strømforbruk, er en annen stor fordel at brikkene kan skaleres opp helt sømløst, teoretisk sett i det uendelige. IBMs langsiktige mål er en brikkesystem med ti milliarder kunstige hjerneceller, og vanvittige hundre billioner – altså hundre tusen milliarder – nerveforbindelser, som attpåtil kun skal behøve 1 kilowatt med elektrisk kraft for å drives.

Bruksområdene for teknologien kan bli tallrike. Ifølge IBM kan brikkene blant annet brukes til å tolke og analysere store mengder kompliserte data i sanntid, for eksempel av visuell art. Datalæring og ulike former for kunstig intelligens er også nærliggende bruksområder.

IBM jobber visstnok allerede med å integrere teknologien i mobile enheter, som er den type produkter som i utgangspunktet har mest å tjene på det lave strømforbruket. Når vi får se den hjerneinspirerte løsningen i aksjon er ennå uvisst. Mer informasjon kan du lese hos IBM, og under ser du en enkel dataanimasjon av hvordan brikkene fungerer.

Det er flere som lar seg inspirere av hjernen:
Microsofts «Project Adam» har 2 milliarder nerveforbindelser »

(Kilder: IBM via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen