Bruker du under fem sekunder, så er du innafor.
Teknofil
Bruker du under fem sekunder, så er du innafor. (Bilde: Shutterstock)

Nå er fem-sekunders-regelen bekreftet som sann

Tiden spiller en rolle når du søler mat.

En eldgammel, uskreven regel sier at dersom du tar opp maten du mister på gulvet i løpet av fem sekunder, så er det trygt å spise den. Mange har sin tvil til denne regelen, men nå er det endelig bevist at den faktisk har et poeng.

En gruppe mikrobiologistudenter har nemlig gjort et eksperiment på om antall sekunder maten ligger på gulvet har noe å si, ved å se hvor mange bakterier som overføres fra gulvet til maten.

Tiden har noe å si

Bakteriene som ble vurdert var de som gir mennesker sykdommene E. coli og matforgiftning. Ulike typer mat ble testet, inkludert toast, pasta, skinke, kjeks og dessert. Disse ble sluppet på tre forskjellige typer gulv, henholdsvis en gulvmatte, laminatgulv og flisgulv.

Resultatet var tydelig – tiden maten tilbringer på gulvet har noe å si for hvor mange bakterier som overføres. Dersom du klarer å plukke opp maten innen fem sekunder, og gjerne en god del raskere, så er sjansen stor for at den fortsatt kan spises uten at du behøver å frykte for bakterier.

Men gulvtype og matrett er avgjørende

Allikevel er det ikke fritt frem dersom du skulle være så uheldig å søle. Først og fremst så er det mengden bakterier på gulvet som er avgjørende, og laminatgulv er den største faren her. Mat som du mister på et teppe, har faktisk minst sjanse for å plukke opp bakterier.

Samtidig har også mattypen en god del å si – naturligvis. Klissete desserter kan med god samvittighet kastes i søpla dersom de har vært en tur på gulvet.

Dermed kan du fortsette å praktisere fem-sekunders-regelen uten å føle deg som en dust. Da henviser du bare til forskningen, som sier at tiden faktisk har noe å si, selv om Mythbusters konkluderte med det motsatte for et par år siden.

Denne tallerkenen er midt i blinken for lathanser:
En middagstallerken som ikke behøver å rengjøres
»

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen