(Bilde: 20033809, Istockphoto / Hardware.no)

Nå er det ikke lenge til Internett får helt nye adresser

Men ekspertene frykter store problemer.

Domener som .buy, .casino og .home nærmer seg nå med stormskritt. Etter at organisasjonen som holder kontroll over verdens toppdomener, ICANN, varslet at de ønsket å utvide Internett med flere hundre nye toppdoemener i fjor, har det kommet mange reaksjoner. 

ICANN ser for seg en gradvis utrulling fra kommende høst, i noe som vil være en kritisk fase for Internett. Det er ikke til å stikke under en stol at det er foretatt tunge investeringer i de eksisterende toppdomenene. Flere etablerte selskaper skjelver nå over fremtidsutsiktene.

Høy kostnad

Til nå har Internett bestått av en håndfull toppdomener, blant annet .com, .net, .gov, .org og .edu. i tillegg kommer selvsagt de nasjonale toppdomenene, som for Norges del er .no.

En vegg av nye ivrige selskaper, organisasjoner og investorer står nå i oppstillingsposisjon, klare til å gå over lik for å sikre seg jomfru-territorium på Internett. Det er de årlige lisensavgiftene som trekker investorene til ICANN. Som eier av et toppdomene kan du nemlig leie ut nettadresser til privatpersoner og selskaper under domenet ditt.

Men det er ikke rett frem å skaffe seg et toppdomene. Bare å levere en søknad koster over 1,1 millioner kroner.

ICANN ble i sin tid etablert med det formål å oppløse monopolet Verisign hadde på toppdomener. Verisign har vært en av de sterkeste motstanderene mot de nye toppdomenene, men de fleste som er eksperter på området er enige i at dette kommer av deres økonomiske egeninteresse, skriver The Washington Post.

Til nå har det vært sterk konkurranse om å få plass under de få toppdomenene som har vært tilgjengelig. Nye domener vil sørge for at flere kan få en nettside, og prisene vil trolig stupe.

Sikkerhetstrussel

Den siste tiden har det igjen blåst opp til storm etter at sikkerhetseksperter gikk ut og advarte mot de enorme sikkerhetsbristene frislippet kan føre til.

Allerede i dag sliter store selskaper og organisasjoner med etterligninger av nettadresser. For å sikre seg mot disse, har selskaper til nå kjøpt opp lignende domener, men dette koster mye penger, og er et problem som er ventet å vokse kraftig med introduksjonen av nye toppdomener. 

Søketjenesten Google når du for eksempel både med gogle.com og gooogle.com. Det bransjen frykter er konsekvensene av nye aktører som setter opp svindler-sider på adresser som google.search og lignende.

Som respons til kritikken uttaler Sikkerhetssjef for ICANN, Jeffrey Moss, til The Washington Post at han erkjenner mulighetene for problemer i startfasen. Enkelte bedriftssystemer kan bryte sammen i forbindelse med utrullingen av nye domener, men sier at de vil være opp til de enkelte bedriftene å ordne opp i eventuelle problemer dette medfører.

Moss sier videre at ICANN ønsker at alt skal fungere plettfritt, og at de jobber hardt for å gjøre utvidelsen av Internett så smidig som mulig. De kan likevel ikke kontrollere alle nettverk på jorda, og hant tror at sjansen for feil er ørsmå. 

Kan du tenke deg til hva verdens dyreste domene er? >>

(Kilde: The Washington Post)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen