Nå er det bekreftet: Plasma er død
(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Nå er det bekreftet: Plasma er død

Panasonic stenger all produksjon.

Den Japanske TV-produsenten Panasonic har lenge vært anerkjent for sin produksjon av plasma-TV-er, som eneste aktør. Bildekvaliteten er anerkjent verden over, men i hele år har det vært spekulert i at selskapet må legge ned produksjonen, på grunn av dårlig lønnsomhet. Senest i starten av oktober kom det rykter fra Japan som hevdet at det ville skje allerede i år

Nå bekrefter Panasonic at de legger ned plasmaproduksjonen for godt, noe som betyr en snarlig død for hele teknologien. Og det skal skje fort: Allerede en om en drøy måned stenger den siste fabrikken ned produksjonen, og innen mars 2014 skal alt som hører til være stengt ned og avsluttet. Mars måned markerer slutten for Panasonics finansår, noe som tyder på at de vil starte med ferske og plasma-frie budsjetter neste år.

Store tap 

I likhet med mange av TV-produsentene har Panasonic slitt med lønnsomheten. Bare i 2012 skal selskapet ha tapt 750 milliarder yen, 45 milliarder norske kroner, og plasma-teknologien har ikke bidratt spesielt positivt for regnskapet. Samme år hadde plasmapaneler en markedsandel på skarve seks prosent.

I annonseringen fra selskapet skriver de at nedleggelsen skyldes en fallende etterspørsel for teknologien, store endringer i markedet og en hard priskonkurranse fra LCD-TV-ene.

Visepresidenten i Panasonics panelavdeling, Kiyoshi Okamoto, kunne tilbake i april bekrefte at utviklingsavdelingen var i ferd med å bytte over til forskning på OLED-teknologien. Med OLED-paneler kan de som kjent by på slankere TV-er og et skarpere bilde enn hva de kan med plasma-panelene.

Videre har Panasonics relativt nyinnsatte president Kazuhiro Tsuga, advart om at alle selskapets divisjoner fra nå av vil møte strengere krav til lønnsomhet. De som ikke klarer å gjøre om tap til profitt innen tre år vil stå i fare for å bli lagt ned. 

Selskapet gir seg med plasmapaneler, men dette betyr høyere fart på andre områder:
Panasonics vidunder-TV med 4K-OLED-panel kan komme allerede i år »

(Kilde: Panasonic

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen