Slik ser bildet som ledet forskerne til svaret ut. Den røde sirkelen markerer mannen som "vannet" veien foran sleden.
Teknofil
Slik ser bildet som ledet forskerne til svaret ut. Den røde sirkelen markerer mannen som "vannet" veien foran sleden. (Bilde: Universiteit vanAmsterdam/Al-Ahram Weekly, 5-11 August 2004, issue 702)

Nå er den eldgamle gåten løst

Forskere har funnet ut hvordan oldtidens egyptere fraktet pyramidenes massive steinblokker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er mange store spørsmål man kan stille seg, og ett av dem er dette: Hvordan i huleste greide oldtidens egypterne å frakte de gedigne steinblokkene som utgjør byggesteinene i pyramidene milevis gjennom ørkenen? Nå tror noen nederlandske forskere de har svaret.

Hjelp fra vannet

Man visste fra før av at oldtidens egyptere fraktet steinene ved hjelp av kjempemessige sleder, som var krummet opp på sidene for lettere å gli gjennom sanden. Problemet var bare at dersom man plasserte en 2,5 tonn tung steinblokk oppi en slik slede, så ville den ha gravd seg ned i sanden etter bare noen få meter. Men det problemet hadde de ikke i oldtidens Egypt.

Det ser nemlig ut til at egypterne hadde funnet ut en ting vi – til nå – ikke visste om. Noen kløktige hoder hadde nemlig skjønt at dersom man holdt sanden foran sleden våt, så ville tettheten øke. Dermed ville det ikke bygge seg opp sand foran sleden som kunne bremse den ned. Med andre ord: sleden gled oppå et hardt lag med sand.

Forskerne benyttet denne modellen i forsøket.
Forskerne benyttet denne modellen i forsøket.Foto: Universiteit van Amsterdam

Faktisk har forskerne ved hjelp av en egen laboratorie-modell funnet ut at denne metoden minsker motstanden i sanden med hele 50 prosent, i tillegg til å holde sanden borte fra fronten av sleden.

Løsning fra eldgammel inskripsjon

Løsningen lå i følge forskerne selv rett opp i dagen, i form av en eldgammel veggtegning fra Kong Djehutihoteps gravkammer. Tegningen (som kan sees øverst) stammer fra 1900 f.kr., og avbilder slaver som drar en kjempemessig statue av kongen bortover på en slede.

I utgangspunktet er det ikke noe oppsiktsvekkende med denne tegningen, men ser man nøyere etter kan man se noe merkverdig oppå sleden, foran kongestatuen. Der står det nemlig en mann med en krukke og heller vann ned foran sleden. Slik ledet altså en flere tusen år gammel tegning til løsningen på en ikke fullt så gammel gåte.

Gåter er for mange det mest spennende som finnes.
Denne 20-årige gåten ble løst ved hjelp av et nettforum! »

(Kilde: Gizmodo, Universiteit van Amsterdam)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen