Nå er de helium-fylte harddiskene her
(Bilde: 19023486, iStockphoto)

Nå er de helium-fylte harddiskene her

Skal være vesentlig raskere, og ha høyere kapasitet.

For et drøyt år siden slapp Western Digital en spennende nyhet. Selskapet hadde funnet en måte å gjøre dagens harddisker vesentlig bedre, uten å endre selve teknologien i stor grad. Ved å fylle dem med helium kunne nemlig diskene bli omtrent 25 prosent mer energieffektive, ha rom til 50 prosent mer kapasitet og samtidig øke ytelsen.

Etter én måned ble det imidlertid klart at en global mangel på helium satte en solid brems på prosjektet. Hvordan det ville påvirke lanseringen var ukjent, men nå er det klart at selskapet har løst floka. Helium-diskene er nemlig klare for salg.

I en pressemelding forteller selskapet at de i disse dager sender modellen Ultrastar He6 ut til en rekke store partnere for kvalitetstesting. Videre forteller selskapet at ulike selskaper og organisasjoner som HP, Netflix, CERN, søkemotor-selskaper og sosiale medie-selskaper nå skal verifisere at enhetene fungerer som ønsker ute i det virkelige liv.

Konseptet med å fylle disken med en gass som har lavere massetetthet enn luft har vært kjent lenge, men utfordringen har vært å skape et lufttett og forseglet kammer som lar seg masseprodusere. Det problemet er løst, og Western Digital har kalt løsningen HelioSeal.

Kapasitet på 6 TB

Foto: Western Digital

Helium har bare én sjudel av massetettheten til luft, og ved å fylle diskene med grunnstoffet vil det være mindre motstand og turbulens som forstyrrer mekanismen på innsiden. Det lar Western Digital klemme inn flere plater, samtidig som lese- og skrivehodet kan plasseres mer presist.

I dagens disker har det vært en utfordring at selv små luftstrømmer på innsiden kan dytte lese- og skrivehodet ut av sin bestemte posisjon når kapasiteten på platene er høy, men det løser man nå ved å fylle disken med helium. En annen fordel med heliumharddisker er at de holder seg omtrent fire grader kjøligere under drift. Sammen med redusert energiforbruk betyr dette at de er velegnet til bruk i datasentre. 

I praksis får selskapet klemt inn syv lagringsplater i et kabinett av vanlig 3,5-tommers størrelse. Modellen Ultrastar He6 får således en kapasitet på seks terabyte.

Helium-harddiskene er i første omgang myntet på datasentre og andre tunge bedriftsmiljøer, men det er ikke utenkelig at teknologien finner veien til forbrukere. Hva stykkprisen på diskene i så fall blir, er ikke kjent.

Erkerivalen Seagate forsker mye på en teknologi som vil gi deg 20 TB:
Med laser skal kapasiteten økes betraktelig »

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen