(Bilde: Shutterstock/ Oleksiy Mark )

Nå er databrikker av grafén nærmere en realitet

Forskere har funnet ut hvordan man kan lage «rene» grafén-kretser.

Grafén, stoffet som er 300 ganger sterkere enn stål og leder strøm 30 ganger bedre enn silisium, er blitt en het kandidat til å ta over for den silisiumbaserte datateknologien.

I 2011 kunne vi melde at IBM presterte å bygge den første integrerte kretsen med grafén, men denne bestod også av konvensjonelle metaller og silisium, og var dermed ikke det helt store fremskrittet.

Ren grafénkrets

Som Engadget skriver har nå andre forskere ved University of California i Santa Barbara demonstrert hvordan en krets som utelukkende består av grafén kan bygges, noe som dermed bringer teknologien et stort steg nærmere.

Foto: UCSB

Riktignok er det ikke snakk om en fysisk krets, men derimot en datamodell. Modellen regnes imidlertid som høyst fungerende, og kan dermed danne grunnlaget for en faktisk produksjon.

Kretsen består av ett sammenhengende, sømløst lag av grafén som altså bare er ett atom tykt. For å unngå å bruke andre materialer fant forskerne ut at de kunne lage de ulike komponentene i kretsen av det samme grafén-stoffet, ved å forandre egenskapene til materialet.

Bruker trykketeknikk

Det kan gjøres ved hjelp av en såkalt litografisk teknikk, altså en form for «trykketeknikk», som gir grafénet ulike former og mønstre. Tynne striper av stoffet kan for eksempel brukes som halvledere, mens tykkere striper har metalliske egenskaper og kan benyttes som kontakter.

Forskerne brukte visstnok en svært avansert og helt ny metode for å evaluere prestasjonen til den grafénbaserte kretsen, og kom frem til at designen var en suksess.

Nå håper de arbeidet vil inspirere andre som jobber innen dette feltet til å utforske mulighetene videre. Selv tror de at de grafénbaserte integrerte kretsene vil komme i «nær fremtid», og med tanke på hvor mange som forsker iherdig på stoffet for tiden er det slett ikke så usikkert.

Grafén kan nemlig gi oss en ny datarevolusjon:
Og norske forskere er langt fremme i utviklingen (Ekstra) »

(Kilde: UCSB, via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen