Linux har kommet en lang vei siden versjon 0.01.

Nå er det 20 år siden Linux fanget nerdenes gunst

Mye har skjedd siden en finsk student slapp den aller første versjonen.

Da Linux ble født for 20 år siden så IT-landskapet helt forskjellig ut fra i dag. De store aktørene var Microsoft og IBM, mens Apple fortsatt var av ubetydelig størrelse. Hverken Internett, mobiltelefoner eller hjemme-PC var heller noe særlig snakkis.

Likevel skulle en finsk IT-student i 1991 legge grunnlaget for et system som senere skulle utfordre de etablerte, muliggjøre stor nyvinning og hente lovord fra mange av dagens største IT-personligheter både for sin teknologi og filosofi.

Studenten heter Linus Torvalds, og han var frustrert. Han ville få mer ut av maskinen sin, mer enn hva operativsystemet tillot. Han bestemte seg allerede da – på egenhånd – å utvikle en helt egen operativsystemkjerne, og samtidig gi det bort gratis og åpent for alle.

En av Linux' virkelig gode egenskaper er nemlig at det er helt gratis og at det er åpent for alle. Om en tenker på at Microsoft bruker flere hundre millioner dollar årlig på å utvikle Windows, og Apple har mange tusen ansatte for å bygge det «perfekte» operativsystemet til deres Mac, er dette ganske sprøtt.

Linus Torvalds er skaperen av Linux.
Linus Torvalds er skaperen av Linux.Foto: Wikimedia

Når Torvalds i år 2000 fikk et jobbtilbud fra daværende Apple-høvding Steve Jobs, er det litt vanskelig å si om han tok dette som et kompliment eller en fornermelse. De to hadde tross alt totalt ulike filosofi – Jobs likte et lukket system, mens Torvalds ville ha det åpent. Tidligere Microsoft-sjef Bill Gates uttalte i sin tid også at han så på Linux som selskapets største konkurrent på OS-fronten. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (16)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen