Asus' nye PCIe-baserte ac-kort. (Bilde: Asus)

Nå blir det snart lettere å bruke det nye supernettet

Asus har lansert verdens første PCIe-baserte ac-mottaker.

I fjor fikk vi en helt ny standard for trådløse nettverk. Den heter 802.11ac, og tillater i teorien en overføringshastighet som er fire ganger så kvikk som normalen – over en hel gigabit per sekund.

I løpet av 2012 ble det lansert en rekke rutere som støttet denne standarden, blant annet har vi testet D-Link DIR 865L og Asus RT-AC66U. Sistnevnte valgte vi faktisk å kåre til årets produkt, men allikevel har det vært veldig vanskelig å ta dette nye supernettet i bruk. Det finnes nemlig særs lite utstyr som kan motta disse signalene. Nå har Asus lansert verdens første PCIe-baserte mottaker som støtter dette nettverket, som du kan putte i din stasjonære maskin.

Full rekkevidde

Foto: Asus
Foto: Asus

Enheten bærer navnet PCE-AC66, og smetter inn i et helt vanlig lite PCIe-spor i maskinen din. Den har tre antenner, som gir god dekning og signalstyrke. Du får også med en ekstern antenne som du kan plugge til, som skal øke rekkevidden med 150 prosent – ifølge Asus.

Den støtter to båndbredder, både 2,4 GHz og 5 GHz, og bygger rundt den samme brikken fra Broadcom som sitter i ac-ruteren deres. Overføringsytelsen er oppgitt til 1,3 Gbit/s ved 2,4 GHz, 867 Mbit/s på 5 GHz.

Selve kortet tar opp ett PCIe-spor, og kommer med en passiv kjøleløsning av aluminium for å holde prosessoren kald.

Portabel nettverkspinne

Asus har i samme slengen lanserte en liten USB-basert mottaker med ac-støtte, under navnet USB-AC53. Disse finnes det noen av fra før, men Asus' modell følger det samme smykkeskrin-lignende designen som ruteren har. Også denne støtter to frekvenser, med en overføringsytelse på opptil 1,3 Gbit/s.

Du kan plugge den rett i maskinen, eller via en egen USB-kabel. Det følger også med et lite plastfeste, slik at du kan henge den på skjermen til en bærbar maskin, for å øke rekkevidden.

Det er ikke bare eksterne løsninger Asus nå slipper med støtte for det nye trådløse nettverket. De har også annonsert at en av deres bærbare spillmaskiner, ROG G75VX, får integrert nettverkskort med 802.11ac-støtte. Dette skal være den første bærbare maskinen som støtter slikt.

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen