UD590 fra Samsung støtter 4K-oppløsning og vil koste omtrent 5000 kroner.
UD590 fra Samsung støtter 4K-oppløsning og vil koste omtrent 5000 kroner. (Bilde: Samsung)

Nå begynner 4K-skjermene å bli rimelige

Prisen for Samsungs nye 28-tommer blir ganske så «innafor».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter det som virker som lang ventetid skal markedet i år endelig oversvømmes med 4K-oppløste TV-er (Ekstra). Panelprodusentene har virkelig fått vann på mølla, og dette åpner heldigvis for oss også opp et annet marked, nemlig PC-skjermer.

Enkelte høyoppløste PC-skjermer, som har vært helt ville å spille på, har vi allerede fått – men til en vel stiv pris.

Nå ser vi imidlertid at prisene begynner å dale for alvor, med Samsung kanskje helt i tetgruppen. 

Rimelig 28-tommer

Foto: Samsung

Den sørkoreanske elektrogiganten planlegger nemlig å lansere sin nye 28-tommers 4K-skjerm for 700 dollar, en pris som er ventet å tilsvare omtrent 5000 kroner her i Norge. 

4K-oppløsningen betyr at hele 3840 x 2160 piksler sammen danner et bilde som er like detaljert som fire full-HD-bilder. Pikseltettheten er oppgitt til 157 piksler per tomme, noe som betyr at du ved normal sitteavstand til skjermen, ikke vil kunne skjelne enkeltpiksler.

Med så høy oppløsning kan det fort bli litt plass til overs, og dette er noe Samsung har løst ved å tilby bilde-i-bilde-funksjonalitet. Du kan med andre ord koble til to ulike kilder til skjermen, for eksempel to datamaskiner, eller en spillkonsoll og en PC – og ha full oversikt på samme skjerm. Om du spiller av film som ikke har 4K-oppløsning skal skjermen automatisk oppskalere denne for deg, for et bedre bilde.

For spillere

Normalt har ikke 4K vært noe å satse på for spillere, da både responstid og oppdateringshastighet har ligget langt bak de mer tradisjonelle spill-HD-skjermene.

Dette kan for mange likevel endre seg med UD590, som Samsung har kalt skjermen. De har nemlig valgt å utstyre 4K-skjermen sin med et TN-panel. Dette tillater UD590 å vise bilder med kun ett millisekund responstid.

Foto: Samsung

I tillegg kan skjermen levere en oppdateringsfrekvens på 60 hertz. Dette er et steg tilbake fra 120-hertz-skjermene mange sverger til, men er på samme tid betydelig bedre enn 30-hertz-skjermene som var først ute med rimelig 4K-oppløsning.

Skjermpanelet har en kontrast på 1000:1 og kan vise én milliard farger samtidig.  Lysstyrken oppgis å være 370 nits.

UD590 kan kobles til enhetene dine gjennom to HDMI-porter og en DisplayPort. Du må dog bruke sistnevnte tilkobling om du vil nyte bildet i 60-hetz, da HDMI-tilkoblingen bare støtter 30-hertz.

Skjermen skal lanseres i USA den 18. april, men ventes å være rett rundt hjørnet også på våre breddegrader.

Vil du være tidlig ute med å spille i 4K-oppløsning? Sett opp et prisvarsel i vår Prisguide, så får du beskjed straks skjermen blir tilgjengelig i Norske nettbutikker!

Det er ikke bare Samsung som lanserer folkelig 4K:
Asus vil også være med på leken »

(Kilder: TechPowerUp, Techspot)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen