Nå åpner Mozilla dørene til sin nye «App Store»

Nå åpner Mozilla dørene til sin nye «App Store»

Utviklere inviteres til å lage plattformuavhengige HTML 5-applikasjoner.

I dag inviterer Mozilla, skaperne av den populære nettleseren Firefox, utviklere verden over til å lage plattformuavhengige applikasjoner til sin kommende applikasjonsbutikk. Applikasjonene skal benytte seg av åpne standarder, i form av HTML 5, CSS og Javascript. Disse skal kunne kjøres på alle plattformer, i motsetning til andre applikasjonsbutikker vi har i dag, som for eksempel Apple App Store eller Android Market Place.

– Mozilla Marketplace er det første operativsystem- og enhetsuavhengige applikasjonsmarkedet som baserer seg på åpen webteknologi, skriver de på lanseringssiden sin.

Fungerer på alle plattformer

Applikasjonsbutikker har blitt stadig mer populært de siste årene. Apple har det på alle sine enheter, Android-enheter har det, Ubuntu har det og Microsoft får det i Windows 8 (som slippes i beta i morgen). Problemet med disse applikasjonsbutikkene er at programmene, eller applikasjonene, du laster ned er låst til enheten eller plattformen du laster det ned til. Programmet finnes kanskje på flere plattformer og kan synkroniseres seg i mellom, men det er fortsatt ulike programmer, programmert og tilpasset hver enkelt plattform.

Mozilla vil at utviklerne som skal lage applikasjoner til sin applikasjonsbutikk skal benytte seg utelukkende av åpne standarder, slik at programmene vil fungere på tvers av alle plattformer. Applikasjonene du kjøper skal være knyttet til navnet ditt, og uansett hvor du logger deg inn vil du ha tilgang til det samme programmet.

– Kombinasjonen av de siste web-standardene og utviklingsteknologiene har blitt møtt med enestående popularitet. Det har forandret måten vi bygger nettsider og applikasjoner på, står det skrevet på nettsidene til Mozilla, som legger vekt på at de også vil være med på den rasende utviklingen.

Begynner med mobilapplikasjoner

I begynnelsen vil applikasjonsbutikken fokusere på applikasjoner designet for mobile enheter, selv om de selvfølgelig også kan kjøres på hvilken som helst datamaskin. Det er nok ikke tilfeldig at de kunngjør dette bare én dag før Microsoft slipper betaversjonen av Windows 8 på markedet, som også vil komme med en applikasjonsbutikk som vil tilby applikasjoner som er myntet på både nettbrett og datamaskiner.

Les også: Windows 8 får applikasjonsbutikk

I første omgang er det utviklere som er invitert til å prøve ut og skape innhold til Mozilla Marketplace, mens selve lanseringen av butikken skal skje "i løpet av 2012".

Hvis du er en utvikler og er interessert i å lage applikasjoner til Mozilla Marketplace, kan du gå til lanseringssiden, og følge lenkene på bunnen av siden. Her er det en rekke guider og tips til utviklere, samt haugevis av artikler om HTML 5 og alt annet du skulle trenge for å lage en ny superhit.

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen