(Bilde: Niklas Plikk/Mediehuset tek)

Nå åpner Ice for langt høyere hastigheter

Årdal er det første stedet i Norge som får LTE servert over 450 MHz-båndet.

Helt innerst i Sognefjorden, klemt inne mellom stupbratte fjellsider, ligger Årdal kommune med sine 5400 innbyggere.

Nettopp her, og nettopp fordi stedet ligger skjermet til og er vanskelig å angripe for en mobiloperatør som må levere god dekning til kundene, har Ice fått på plass landets aller første LTE-nett i 450 MHz-båndet.

Og hvordan ble så resultatet på stedet som ynder å omtale seg selv som «porten til Jotunheimen fra vest»?

Om vi skal tro Ice-sjef Eivind Helgaker: Kjempegodt.

Trysil er neste på lista

Dette er selvsagt et subjektivt budskap som passer den lille utfordreren, tenker du kanskje. Men Ice har sjekket med kundene sine – faktisk hver eneste en av dem.

– Vi har ringt alle kundene vi har i Årdal for å høre hvordan de opplever mobilbredbåndet sitt etter at de tok i bruk det nye utstyret fra oss. Tilbakemeldingene deres er svært gode, både når det gjelder den opplevde hastigheten, og hva gjelder dekninga, sier Helgaker til Inside Telecom.

For kundene er det likevel først og fremst hastighetsopplevelsen som har blitt en helt annen: Ifølge Helgaker leverer LTE over 450 MHz-båndet tett oppunder 30 Mbit/s i Ice-nettet.

– Én av de positive sidene ved LTE, er at det er en teknologi som gir lite interferens i nettet. Interferens reduserer naturligvis kvaliteten på mobilbredbåndet, og i verste fall kan du ha så mye av det at du ikke engang får koblet deg opp, sier mannen bak selskapet som nå går fra CDMA til LTE.

Neste sted som skal få LTE fra Ice, er Trysil. Her begynner selskapet arbeidet denne uka.

– Dette blir større enn Årdal, både målt i areal og i antall basestasjoner, og det blir spennende å se om vi klarer å videreføre den positive opplevelsen fra Årdal. Dersom Trysil fungerer like godt, kommer vi til å gi full gass landet over etter sommerferien, sier Helgaker.

Ferdig i oktober

Det nye Ice-nettet er ferdig radioplanlagt, nå må bare teorien fra papirene flyttes over til det fysiske nettet. I dag er dette landsdekkende nett basert på 450 MHz-båndet, men snart skal det romme mye mer enn som så.

– Vi skal være i havn med byttet i oktober. Da har vi lagt på nye frekvenser der hvor dette er fornuftig, sier Helgaker med referanse til 800-, 900- og 1800 MHz-frekvensene.

Innen den tid har dessuten kundene fått nye rutere som støtter teknologiovergangen og de nye frekvensbåndene som tas i bruk.

– Hvor mye av det gamle Tele2-nettet videreføres i den nye infrastrukturen deres?

– Vi beholder det aller meste. Noen steder, hvis vi for eksempel ser at vi har dobbelt opp med stasjoner, dropper vi Tele2-anleggene. Men i hovedsak beholder vi det vi har kjøpt, svarer Ice-sjefen.

Han understreker at når Ice-nettet står ferdig til høsten, vil det være Norges eneste rendyrkede 4G-nett.

Tale over jul

På spørsmål om når vi kan forvente å se et taleprodukt fra Ice i egen regi, svarer Helgaker at dette kommer et stykke ut i 2016.

– Vi må over jul, og kanskje godt over jul, før vi lanserer taleproduktet vårt. Nøkkelen her er at vi får opp et eget kjernenett. Dette skal vi ha på plass innenfor første halvår, men om det blir tidlig eller sent i første halvår, får vi komme tilbake til.

I dag tilbyr Ice tale ved hjelp av infrastrukturen de overtok fra Network Norway, samt at kundene gjester Teliasonera-nettet når de er utenfor Ice-dekningsområdet. Samtalene går da over 2G og 3G.

Det er bare uker siden Ice offentliggjorde at de ville bli en fullverdig mobiloperatør. Les mer om lanseringen her »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen