Test

N95 8GB på høyde med kompaktkameraene

Etter en hel dag med knipsing og analyser i et av Europas mest avanserte testlaboratorier for kameratesting sitter vi med svaret. Nokia N95 8GB holder hva den lover, og har kvaliteter som er helt på høyde med det du får i mange digitale kompaktkameraer. 

Les også:
-
Nokia N95 8GB - Den beste er blitt bedre
- Nokia N82 – Ny multimediemobil i toppklassen
- Samsung G800 - kameramobil med muskler

Her er resultatet

Skarphet
Hvor skarpt vi oppfatter et bilde som avhenger ikke bare av hvor mange detaljer det er i bildet. Øyet oppfatter et bilde med store kontraster som skarpere enn et bilde med små kontraster.

Nokia N95 8GB tar vesentlig skarpere bilder enn Nokia N95, til tross for at de begge er 5-megapikselkameraer.

Kromatisk feilvisning
Når lys spaltes i et prisme vil de ulike fargene i hvitt lys brytes forskjellig, og vi får et regnbuemønster. Men ulike linser har ulike egenskaper. Nokia N95 8GB er her omtrent identisk med N95, og DIWA Labs gir begge karakteren godkjent.

Fortegning De små linsene i et mobilkamera har en tøff jobb, når de på minimalt med plass skal samle lys og projisere det nøyaktig til lysfølerne inne i kameramobilen. Noen linser løfter midten av bildet mot deg (tønne), mens andre flytter senter fra deg (pute). Igjen imponerer Nokia N95 8GB med svært presis gjengivelse. Men det gjør også ”gamle” N95, som faktisk et enda et hakk hvassere enn storebror.

Vignettering Her måles hvor stort lystapet er ut mot hjørnene i bildet. Her er Nokia N95 8GB i en klasse for seg, med et tap som knapt er målbart.

Bildestøy
Støy i bildene måles på flere måter. Forstørrer du et bilde tilstrekkelig vil du alltid se at det er korn (støy) i bildet, særlig på flater som egentlig skulle ha jevn farge. I testene måles ikke bare størrelsen på støykornene, men også avvik i støy i forhold til en gitt gråtone. Jo større avviket er, jo mer synlig blir støykornet.

Mobilkameraer er særlig utsatt for støy, fordi brikkene som skal fange opp bildet er så små. Heller ikke Nokia kommer utenom dette. Bildestøy vil variere med kameraets ISO-instilling, fordi en høy ISO-verdi angir at du forsterker signalet som kamerabrikken oppfatter. Jo mer du forsterker signalet, jo mer støy får du.

Nokia angir ikke sine ISO-verdier i innstillingene, men opererer med betegnelsene lav, medium og høy. Informasjonen i bildefilene avslører imidlertid at dette tilsvarer ISO-verdiene 100, 200 og 400.

N95 8G er lent de bedre også på dette området, selv om alle mobilene støyer noe. På målinger av signal-støyforhold ser vi at Nokia ligger noe høyt, men like vel ikke så nær de andre kameramobilene at det må finåling til for å skille.

Objektivets evne til å gjengi detaljer
Det hjelper lite å ha en avansert bildebrikke med mange bildepunkter om ikke opptikken klarer å levere informasjon til brikken. Ifølge DEWA Labs er det ingen av mobilkameraene som kommer spesielt godt ut av disse målingene. Men objektivene er likevel gode nok for brikker med 4 til 5 megapiksler. Å øke antallet piksler ville ikke hjulpet noen ting, rett og slett fordi objektivene ikke tegner bedre bilder en de gjør.

Nokia N95 oppnår bedre resultat i denne målingen enn hva N95 8GB gjør, men forskjellene er svært små.

Fargefølsomhet Med fargefølsomhet menes kameraets evne til å registrere ulike nyanser. Fargefølsomheten på et digitalkamera bør ligge på 24 bit, mens Nokioa N95 8GB er målt til ca 21, både for N95 og N95 8GB.

Fargenøyaktighet
I testen måles også hvor god evne kameraet har til å gjengi riktige farger. Fargenøyaktigheten måles med korreksjon for hvitbalanse og eksponering. Med feil hvitbalanse eller eksponering får du også feil farge på bildene du tar. Her er faktisk Nokia N95 en del bedre enn N85 8GB.

ISO-verdier
Når du tar bilde med Nokia N95 8GB på lav ISO (100) er kameraet i virkeligheten justert slik at den målte ISO-verdien er 143. Det betyr at signalet er noe mer forsterket enn ISO-verdien i bildeinformasjonen skulle tilsi. Resultatet er at kameraet blir mer lysfølsomt, men også mer utsatt for støy. Ved ISO 200 er målt resultat 239, og ved 400 er resultatet 456. Dette har ifølge DIWA Labs minimal betydning.

Totalt sett er Nokia N95 8GB bedre enn sin forløper på de fleste områder. Så god er kvaliteten blitt, at Nokia N95 8GB rett og slett fungerer som et digitalkamera, i alle fall om du sammenlikner med de enklere kompaktkameraene. 

Vi har testet en rekke mobilkameraer på tilsvarende måte, men selv om N82 og N95 ikke ligger langt bak, så er det ingen av dem som slår Nokia N95 8GB.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen