Nå kan vi høste elektrisitet fra kakerlakker

Teknofil Nå kan vi høste elektrisitet fra kakerlakker

Nå kan vi høste elektrisitet fra kakerlakker

Går de fra å være skadedyr til å bli nyttedyr?

I spillefilmen The Matrix brukte maskiner mennesker som energikilder, men nå er rollene snudd på hodet. I stedet for roboter bruker nå forskere fra USA kakerlakker for å høste elektrisitet. Blir dette neste skritt innen grønn teknologi?

Kakerlakkene blir utstyrt med elektroder som presser ut målbare mengder av elektrisitet. Kjemikalier inne i kakerlakken står for en reaksjon som fremskaffer elektrisitet – eller 100 mikrowatt per cm2 ved 0,2 volt – for å være nøyaktig.

Frigir elektroner

Det er første gang forskere har klart å høste elektrisitet fra en organisme på denne måten, selv om mengden energi produsert foreløpig er liten. Prosjektet drives av forskere ved Case Western Reserve University i delstaten Ohio.

Prosessen går ut på at kakerlakker naturlig lager sukkeret trehalose. Et enzym blir injisert fra en elektrode festet til kakerlakken, slik at trehalosen blir brutt ned til to enklere sukkertyper.

Deretter blir disse to brutt ned videre av enda et enzym, og frigir da sine lagrede elektroner som blir fanget opp av elektroden.

– Harmløst

Ifølge forskerne skal ikke kakerlakkene ta skade av inngrepet:

– Insekter har et åpent sirkulasjonssystem slik at blodet ikke er utsatt for mye press, sier biologiprofessor Roy E. Ritzmann, som har fulgt eksperimentet.

– I motsetning til virveldyr vil ikke en sonde som dyttes inn i en vene eller arterie på en kakerlakk skape en blødning. Det er faktisk helt harmløst.

Mulige virkeområder for denne teknologien i fremtiden kan for eksempel være "kakerlakkfarmer" – hvor man høster elektrisitet fra millioner eller milliarder av kakerlakker man avler frem.

(Kilde: Case Western Reserve University)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen