Bootstrapper  består av et databord, lys og kameraer som gjenkjenner brukernes fottøy. (Foto: Hasso Plattner Institut)

Teknofil Nå kan du logge inn med skoene

Bootstrapper består av et databord, lys og kameraer som gjenkjenner brukernes fottøy. (Foto: Hasso Plattner Institut)

Nå kan du logge inn med skoene

Dette databordet gjenkjenner brukerne på fottøyet.

Ansiktsgjenkjenning er i støtet. Denne teknologien kommer for fullt på PC-er, TV-er og bærbare enheter. Men noen oppfinnsomme tyskere har rettet fokus mot den andre enden av kroppen. En gruppe studenter og en dataprofessor fra Hasso Plattner-instituttet i Potsdam har utviklet systemet Bootstrapper, som identifiserer brukerne utfra fottøyet.

Samler på skobilder

Fotoene av brukernes sko sammenlignes med en database av kjente bilder.
Fotoene av brukernes sko sammenlignes med en database av kjente bilder.

Skaperne brukte databordet Microsoft Surface og kameraleken Kinect for å lage prototypen. Når folk benytter den ombygde bord-PC-en, blir føttene filmet av ett eller flere kameraer under bordkanten. Bildene av skoene sammenlignes med en database av fotografier som er lenket til brukerprofiler som allerede ligger i systemet. Når flere personer bruker maskinen samtidig, vurderer Bootstrapper også hvordan hendene ligger på bordet, for å unngå forveksling.

Les også: PC-bordet blir enda bedre

Ikke 100% sikkert

Som du kanskje allerede har gjettet, har systemet noen svakheter. Dersom to personer har på seg den samme type støvletter, er Bootstrapper fullstendig ubrukelig. Folk har også en tendens til å skifte sko ofte, noe som ikke gjør oppgaven enklere.

Men forskerne sier de har valgt denne løsningen fordi sko har svært tydelige trekk, og dermed er det enkelt å skille dem fra hverandre. Dessuten holder føttene seg som oftest i ro på gulvet, hvilket gjør det lettere å få skarpe bilder. De hevder dette systemet kan gjenkjenne mennesker fra en database på 18 brukere med 89 prosents sikkerhet.

Skiller mellom brukerne

Heldigvis er ikke systemet ment for å erstatte passord på lukkede datasystemer. Men skogjenkjenningen kan fjerne frustrasjonen når flere brukere benytter samme berøringsskjerm. Bootstrapper gjenkjenner straks hvem som er på plass, og velger riktig brukerprofil. I tillegg kan databordet være et verktøy for å følge med på studenters framgang i klasserommet.

Forskerne fra universitetet i Potsdam planlegger å presentere prosjektet på CHI 2012-konferansen i Austin, Texas, i mai.

Les også: Her styrer vi PC-en med øynene

I denne videoen kan du se Bootstrapper i aksjon:

 

Kilder: Technology Review, Hasso-Plattner-Institut

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen