Hvis du er mindre enn 5km fra denne «disken» kan du plage astronomene med noe så enkelt som en mikrobølgeovn
Hvis du er mindre enn 5km fra denne «disken» kan du plage astronomene med noe så enkelt som en mikrobølgeovn (Bilde: Shutterstock)

Mystisk radiosignal var mikrobølgeovn

Astronomer ved Parkes Observatoriet har undret seg over kilden til de merkelige radiosignalene i 17 år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Radioteleskopet ved Parkes Observatoriet i Australia har stått siden 1961, og spilte blant annet en viktig rolle når TV-bildene fra den første månelandingen skulle sendes fra Månen til Jorden. Det er fortsatt i bruk i dag, og er blitt kalt Australias mest vellykkede, vitenskapelige instrument.

Det er altså ikke noe halvhjerta naturfagseksperiment det er snakk om, så vi kan tenke oss at «mystiske radiosignaler» fort blir et samtaleemne i kantina, i alle fall når de har kommet og gått i 17 år, uten at vitenskapsmennene og -kvinnene har greid å finne kilden.

Observatoriets egen mikrobølgeovn

Avisen The Guardian skriver at signalene ble først oppdaget i 1998, og allerede da kunne de si at signalet var nokså lokalt, og at kilden antakeligvis var innenfor fem kilometer. Siden har signalet dukket opp én eller to ganger i året, og den rådende teorien har vært at det kom fra atmosfæriske forstyrrelser, muligens fra lynnedslag.

Løsningen på gåten viste seg å ligge enda nærmere enn som så, for etter at observatoriet installerte en ny mottaker for å registrere signalforstyrrelser, fant de sterke forstyrrelser på 2,4 GHz, signaturbølgelengden for en mikrobølgeovn. Dermed ble synderen raskt sporet opp: Observatoriets egen mikrobølgeovn.

Man kan kanskje tenke seg at en mikrobølgeovn inne på observatoriet ville vært en svært åpenbar synder, men forstyrrelsene oppstår kun i de sjeldne tilfellene der noen åpner mikrobølgeovnen mens den fortsatt er i gang. Radioteleskopet fjernsyres som regel, så det er sjeldent at astronomene befinner seg på selve observatoriet. Teleskopet må også peke i retning kjøkkenet for å plukke opp for forstyrrelsene, noe det ikke alltid gjør, dermed har forstyrrelsen dukket opp for sjeldent til at de har greid å lokalisere den.

Flytter til radiofri sone

Selv om teleskopet ligger et lite stykke fra byen, er området rundt bebodd.
Selv om teleskopet ligger et lite stykke fra byen, er området rundt bebodd. Foto: Google Maps

Da observatoriet ble bygget i 1961 lå det ifølge CSIROs (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) sjef for asturofysikk Simon Johnston, «midt i ingenting». Men de siste årene er radioforstyrrelsene fra den lille byen Parkes blitt så problematiske at de bygger et nytt observatorium kalt Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), vest i Australia, langt vekk fra andre forstyrrelser.

– Det er ikke mobildekning, ingen radiostasjoner, ingen Wi-Fi. Det er urørt, stille og rolig, og vi kan undersøke universet og se ting vi ikke kan gjøre i Parkes, sier Johnston til The Guardian.

Johnston forteller videre at området rundt ASKAP blir en beskyttet, radiofri sone, der det ikke blir tillat å operere med radio eller Wi-Fi uten spesiell tillatelse. Mikrobølgeovner sier han ikke noe om, men vi blir ikke overrasket om de ansatte må finne nye måter å varme lunsjen sin på.

Interessert i forskning og utvikling? Les om hvordan «Maxwells demon» og kvantemekanikken bak kan brukes til å forbedre fremtidens elektronikk (Tek Ekstra) »

(Kilde: The Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen