Googles selvkjørende biler gjør nå fremskritt hos myndighetene.
Googles selvkjørende biler gjør nå fremskritt hos myndighetene. (Bilde: Google)

Gjennombrudd i USA: Selvkjørende biler skal få kjøre uten et menneske i førersetet

Google har som kjent kommet langt i sin satsing på den selvkjørende bilteknologien, men før en ekte kommersialisering kan finne sted må teknologien først «godkjennes» fullt ut av myndighetene. Nå har det skjedd et stort gjennombrudd på dette området i USA. 

Som blant andre Reuters og AP melder har amerikanske myndigheter i et brev til Google formelt slått fast at datamaskiner kan brukes som «sjåfører» i biler.

Viktig fremskritt

Hittil har ikke biler uten en menneskelig sjåfør til stede blitt regnet som lovlige, som er grunnen til at tester av selvkjørende biler på veiene så langt har måttet ha en person i bilen.

Skjematisk oversikt over Googles nåværende selvkjørende bil.
Skjematisk oversikt over Googles nåværende selvkjørende bil. Foto: Google

Det at myndighetene, nærmere bestemt National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), nå anser datamaskiner som gyldige førere, regnes dermed som et betydningsfullt gjennombrudd som bringer de selvkjørende bilene mye nærmere en praktisk realitet.

Det NHTSA mer konkret har gjort er å akspeptere Googles omdefinering av begrepet «fører», til også å omfatte såkalte SDS-systemer (self driving systems).

Ennå et stykke igjen

– Når det gjelder Googles design vil NHTSA tolke «fører» som SDS-systemet, og ikke som noen av personene i kjøretøyet. Vi er enige med Google i at det selvkjørende kjøretøyet ikke har en fører i den tradisjonelle betydningen, skriver byrået i brevet til Google.

Likevel betyr ikke dette at Internett-giganten har fullstendig grønt lys når det gjelder å få bilene på veiene. Byrået tilbakeviste blant annet flere av Googles påstander om at de selvkjørende bilene tilfredsstiller nasjonale sikkerhetsstandarder, for eksempel krav til fot- og håndbremser.

For flere detaljer om NHTSAs syn på Googles biler kan de lese hele brevet.

Google skal ikke utvikle de selvkjørende bilene alene: Det ser ut til at bilgiganten Ford blir en samarbeidspartner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen