Mye nytt i Panasonic GF6
(Bilde: Panasonic / istock: 000001970595)

Mye nytt i Panasonic GF6

Første kamera i verden med matgjenkjenning og NFC?

Akam.no, Wien: Når du leser dette, kjære leser, sitter sannsynligvis Akams utsendte med blodskutte øyne på et fly til Wien, hvor Panasonic så alt for tidlig på døgnet lanserer en oppfølger til sitt populære Panasonic Lumix DMC-GF5. Forutsigbart nok blir navnet på nykomlingen Panasonic Lumix DMC-GF6, men stort mer forutsigbart er det ikke å finne ved det nye kameraet.

Vel, bortsett fra at det dreier seg om et mFT-kamera da.

GF6 blir nemlig utstyrt med en rekke nyheter fra Panasonic, og selv om det ytre sett bærer et slags utseendemessig slektskap på sine eldre brødre, så er det mye her som kommer overraskende på.

For eksempel vil GF6 få en helt ny 16 megapikslers bildebrikke av LiveMOS-typen, en ny Venus Enigne bildeprosessor, og fremfor alt: En 3" (7,6 cm) berøringssensitiv skjerm med 1 080 000 bildepunkter og som kan vippes opp ca 180 grader.

GF6 skal kunne tilby ISO-verdier fra 160 til 3200, med en utvidelse som gir helt opp til tilsvarenede 25600 ISO. Takket være den nye bildeprosessoren skal GF6 også ha drastisk forbedret støybjerning, noe som sikkert kommer godt med på de mest ekstreme ISO-verdiene.

Enhåndbruk

GF6 har også fått en ny kontrollspak på utsiden, som skal gjøre det lettere å betjene kameraet enhånds. Denne kan man bruke til å kontrollere en rekke aspekter av kameraet, som for eksempel zoom (med støttede objektiver), lukkertid, blenderverdi, forstørrelse (i bildevisning) eller sideskift (i menyvisning). Et nytt modushjul skal også være på plass.

FullHD-video med någgo attåt

På videofronten skal det klare FullHD (1920 x 1080) med 50i, og GF6 har også fått en funksjon som lar brukeren sette sammen stillbilder til en stop motion-film. Vi har ikke detaljene her, men vi vil tro at dette også vil gjøre det enkelt og greit å lage timelapse-filmer, noe som har blitt veldig populært i de senere år.

Les også: GUIDE: Slik leker du med tiden - alt du trenger å vite om timelapse

"Touch me, touch me..."
"Touch me, touch me...".

Forbedret autofokus?

Autofokusen blir som før kontrastbasert, men Panasonic lover at den skal være bedre enn noen gang, og refererer til den som "Light Speed AF". Et ambisiøst navn, men det er tydelig at de har trua på den, for de lover i samme åndedrett at den skal være utmerket til følgefokus og på motiver i rask bevegelse, noe som er områder der enkelte slike løsninger har hatt litt å slite med tidligere.

Den nye autofokusmodulen skal også være god i dårlig lys, lover Panasonic, men dette er noe vi skal se nærmere på i vår sniktitt på kameraet. Uansett oppgir Panasonic at man skal kunne fokusere hvor som helst i bildet ved å peke på den berøringssensitive skjermen.

Matgjenkjenning?

GF6 vil få 19 digitale filtre, mot forgjengerens 14, i tillegg til en del andre digitale muligheter. For eksempel vil man kunne fjerne uønskede bildeelementer omtrent på samme måte som når man benytter healing brush i Photoshop, og kameraets panoramafunksjon vil få mulighet til å benytte digitale filtre i tillegg.

Den kanskje særeste nye funksjonen er "food recognition mode". Ansiktsgjenkjenning og kanskje til og med kjæledyrgjenkjenning har vi sett før, men matgjenkjenning var ny for oss. Om dette er en funksjon som kjenner igjen hvilken rett man tar bilde av er vel heller tvilsomt - da er det mer sannsynlig at denne funksjonen kjenner igjen AT man fotograferer mat, noe det er blitt ganske vanlig å gjøre på restaurant.

Panasonic GF6 følger bare delvis i sine forgjengeres fotspor.
Panasonic GF6 følger bare delvis i sine forgjengeres fotspor.Foto: Panasonic

Trådløse muligheter

Da er det mer spennende med GF6s trådløse muligheter. Ikke bare har det innebygget wi-fi, men det får også NFC. Sistnevnte er mest vanlig i telefoner og nettbrett, og gjør at man enkelt og greit kan koble enheter sammen ved å ganske enkelt holde dem mot hverandre, så ordner de selv resten. Slutt med fiklete identifisering og slikt med blåtann, her går det mye enklere.

Ved hjelp av denne teknologien kan man med GF6 lett overføre bilder og video til en smarttelefon eller nettbrett, og derfra videre ut i nett-sfæren, om man ønsker det.

Les også: Amobil: Dette er NFC

For eksempel kan kameraet settes til å automatisk laste opp bilder og video til Panasonics egen skylagringstjeneste, og derfra ut til facebook, Flickr, Picasa, Twitter, Youtube, eller andre, avhengig av hvilken mappe man velger å legge filene i. Man kan også bruke den trådløse funksjonaliteten til å legge inn PGS-koordinater i bildene, hentet fra en smarttelefon eller nettbretts GPS-modul.

I tillegg kan GF6 også fjernstyres trådløst med en smarttelefon eller nettbrett. Søkerbildet øverføres til enheten man kontrollerer kameraet med i 30 bilder per sekund, og med denne funksjonen kan man fokusere, zoome (med rette objektivet), fokusere, og ta bilde. Man kan også endre lukkertid, blenderverdi, eksponeringskompensasjon, og starte eller stoppe videoopptak.

Ved hjelp av DNLA kan man også vise bilder direkte og trådløst på alle TVer med slik støtte, så fremt de også har støtte for riktig type DRM. Full liste over TVer som kan brukes på denne måten med GF6 finner du her.

Vi har ennå ikke fått informajson om norsk pris og tilgjengelighet for GF6.

Les også: TEST: Panasonic GF5

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen