My Funny Valentine (De Beste fra Chet Baker)

Amerikaneren Chet Baker (1929 - 1988) er en av jazzens aller største legender. Med sin avslappede trompetjazz har han spilt seg inn i manges hjerter siden storhetstiden på 50-tallet. Han klarte likevel aldri å bli helt akseptert blant de mest trofaste og innbitte jazzelskerne, sannsynligvis fordi spillestilen hans var forholdsvis rolig og enkel, sammenlignet med andre jazzlegender som Miles Davis og John Coltrane.

Alternativ tekst mangler
Chet Baker ble også kalt "the James Dean of Jazz", ikke helt uten grunn.

Han ble allikevel et ikon, mye på grunn av sine ferdigheter, men også fordi han var den første suksessrike hvite jazzmusikeren. Utseendet hans ga også opphavet til kallenavnet "the James Dean of Jazz", og var derfor en viktig del av Bakers legendestatus. På grunn av dette, kombinert den behagelige og lette spillestilen, hadde han en uvanlig stor kommersiell appell som satte dype stor i jazzhistorien.

Evige temaer

"My Funny Valentine" er egentlig navnet på en klassisk jazzlåt, som de fleste artister innen sjangeren har spilt inn en variant av. Det er også tittelen på et av Chet Bakers gjennombruddsalbum, datert 1954. Tittelen har blitt lånt til dette dobbeltalbumet, som er en samleplate bestående av til sammen 30 låter. Den første av de to platene inneholder 23 standard studioversjoner av hans mest kjente sanger, mens den siste platen består av 7 liveinnspillinger fra to ulike konserter i Norge i henholdsvis 1984 og 1988.

Når det gjelder Chet Bakers musikk, vet man stort sett hva man får. Sangene hans dreier seg omtrent utelukkende om tre evige temaer; Forelskelse, kjærlighet og romantikk. Når 30 låter med nesten identisk tema og budskap samles på en og samme plate, risikerer man dessverre selvsagt å gå lei lenge før sang nummer tretti er ferdigspilt.

Glød og innlevelse

Det som imidlertid redder dette albumet er Bakers ferdigheter med trompeten. Han var ingen stor vokalist, og heller ingen banebrytende låtskriver. Med trompeten var han derimot legendarisk. Han var verken den raskeste eller mest tekniske trompetisten i musikkhistorien, men han spilte med en glød og følelsmessig innlevelse som få andre kan konkurrere med.

Til tross for at dette albumet er uvanlig langt, fungerer det ganske godt som helhet. De fleste av de "obligatoriske" låtene fra Chet Bakers karriere har fått plass på den første CD-en, selv om man gjerne kunne valgt flere av hans rene instrumentalspor. Liveinnspillingene på CD nummer 2 er både stemningsfulle og gode. Flere av livesporene klokker inn på over 10 minutter, og inneholder lange instrumentale sekvenser der Chet Baker for alvor får vist frem sine ferdigheter som solist.

Konklusjon

"My Funny Valentine" er en kombinasjon av en god oppsummering av Bakers karriere og en spennende dokumentasjon av hans konserter i Norge på 80-tallet. Det som trekker ned helhetsinntrykket er at albumet er uvanlig langt, samt at låtmaterialet savner litt variasjon. Platen er allikevel et godt kjøp for dem som vil bli bedre kjent med en av jazzens største legender, og ikke minst et obligatorisk album for hans norske fans.

Chet Baker My Funny Valentine - De Beste Fra Chet Baker

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen