Test

My Blueberry Nights

Hong Kong regissøren Wong Kar-wai(Cannes i 60: Wong Kar-wai), med filmer som "Chung King Express" og "Ashes of Time" på samvittigheten, tok enkelte med storm da han for et par år tilbake kom med "2046". Nå har han kommet med en engelskspråklig, jordnær film med Norah Jones (Not Too Late) og Jude Law (Skyggespill) i de to mest fremtredende rollene. Wong står også selv for manus, og har laget noe som fremstår som en overraskende euro-amerikansk film.

Elizabeths reise

En form for roadmovie
En form for roadmovie

Den unge Elizabeth (Norah Jones) oppdager at hennes kjæreste har funnet seg en annen, og oppsøker stamstedet, Jeremys cafe, for å legge igjen nøklene til leiligheten hans i disken, slik at hun skal slippe å konfrontere sin tidligere utkårede. Jeremy (Jude Law) tar imot nøklene og legger dem i en stor krukke full av nøkler. Hun er tydeligvis ikke den første med hjertesorg som har vandret inn gjennom Jeremys dør.

Mot kvelden blir Elizabeth og Jeremy sittende og spise opp kakerestene etter at kafeen er stengt. De finner raskt tonen, men Elizabeth sliter fremdeles med å komme over det endte forholdet, og bestemmer seg for å legge ut på en ubestemt reise, der hun skal jobbe seg fra by til by, mens hun holder brevkontakt med Jeremy.

På denne reisen kommer Elizabeth i kontakt med mange tapte sjeler, som alle på egne vis sliter med å komme til pers med endte forhold. Mest fremtredende er kanskje alkoholikeren Arnie som ikke klarer å akseptere at konen hans har separert ifra ham og funnet seg en annen. En annen karakter som er viet mye tid er den unge piken Leslie (Natalie Portman) som livnærer seg som gambler, og har et meget anstrengt forhold til sin far.

Gjennomarbeidet, men litt fjern

"My Blueberry Nights" er først og fremst et persondrama. Med Elizabeth som katalysator får vi smake på flere nyanserte menneskeskjebner som alle handler om ødelagte forhold. På en måte virker nesten filmen som en samling kortfilmer som er bundet sammen av en litt løsere rammehistorie. Dette gjør at en har en tendens til å fordype seg mer i karakterene Elizabeth møter enn selve hovedpersonen. Likevel fungerer denne måten å legge bygge opp en film på overraskende bra, da det er disse små historiene som tross alt opptar mesteparten av spilletiden.

Elizabeth er sentral
Elizabeth er sentral

Stilistisk sett har Kar-wai lagt seg på en jordnær, men likevel stilisert linje. Det kan veksles med andre ord ifra det enkle til avanserte kamerabevegelser og bruk av filter. Disse stiliserte elementene kan tidvis bidra til å trekke oppmerksomheten bort ifra selve historien, noe som innledningsvis kan være litt distraherende, men etterhvert som filmen utspiller seg, venner en seg raskt til det.

I en såpass karakterdrevet film spiller selvsagt skuespillet en viktig rolle, og med unntak av Jude Law leverer alle sterke roller. Jazzartisten Norah Jones gjør seg absolutt ikke bort, men den største æren tilhører David Strathairn og hans rolletolkning av den alkoholiserte politimannen Arnie.

Se teaser til filmen her.

Konklusjon

Det er samlet sett ikke mye å utsette på "My Blueberry Nights". Filmen byr på god regi, en fengende historie og godt skuespill. Likevel mangler filmen det lille ekstra som skal til for å gi den store a-ha opplevelsen. En kommer rett og slett ikke dypt nok inn på hovedkarakterene, samtidig som bare én av underhistoriene egentlig er godt nok arbeidet. Likevel fungerer filmen som helhet godt, og vil nok fenge mange.

My Blueberry Nights   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen