Vil TIDAL erstatte WiMP?
Teknofil
(Bilde: skjermbilde/montasje)

Vil TIDAL erstatte WiMP?

Jay-Zs streamingtjeneste er lansert i Norge.

Tidligere i år la rapperen Jay-Z (Shawn Carter) og hans Panther Bidco inn bud på norske Aspiro AB, som står bak den norske streamingtjenesten WiMP. Kjøpet er ennå ikke formalisert. I USA, Storbritannia og flere andre land heter den samme streamingtjenesten TIDAL, og det virker som det er denne merkevaren de kommer til å satse mest på fremover. I dag blir nemlig TIDAL lansert også på det norske markedet.

Nordisk musikk har blitt en egen sjanger i TIDAL.
Nordisk musikk har blitt en egen sjanger i TIDAL.

Den nye tjenesten er altså veldig, veldig lik norske WiMP, men det er likevel noen ørsmå forskjeller å spore. De redaksjonelle anbefalingene for norske lyttere, som WiMP er kjent for, er for eksempel byttet ut med anbefalinger fra en global musikkredaksjon. Det vil si at TIDAL har en internasjonal profil, hvor norske spillelister og topplister er kuttet ut.

I sjangeroversikten har det riktignok dukket opp en kategori som heter «Nordics», som promoterer nordisk musikk.

Videre har TIDAL støtte for noen flere lydsystemer enn det WiMP har. Førstnevnte støtter blant annet LINN, Auralic, Mcintosh og Meridian, i tillegg til Sonos, Bluesound og Squeezebox – som WiMP også har støtte for.

Hvorfor ikke droppe WiMP?

Det som skiller TIDAL og WiMP fra andre streamingtjenester er at de tilbyr «HiFi-lyd» (lossless FLAC/ALAC).
Det som skiller TIDAL og WiMP fra andre streamingtjenester er at de tilbyr «HiFi-lyd» (lossless FLAC/ALAC).

Vi har fått prøve testversjonen av TIDAL i forkant av den norske lanseringen. Opplevelsen er omtrent den samme som på WiMP, bare med litt andre farger og en helt annet redaksjonell profil.

Om vi bare hadde funnet en måte å legge over favoritter og spillelister til TIDAL, ville vi ikke savnet WiMP noe særlig. Du får fortsatt HiFi-lyd, og musikkutvalget er tilsynelatende helt likt. De norske redaksjonelle anbefalingene kunne heller vært bakt inn i TIDAL i den norske versjonen.

TIDAL (og WiMP) har for øyeblikket 25 millioner låter i katalogen sin, samt 75 000 musikkvideoer. I motsetning til Spotify, får du muligheten til å høre låtene i såkalt lossless-format, altså FLAC/ALAC 44.1kHz / 16 bit - 1411 kbps.

– TIDAL er et separat produkt

Ser du noen forskjell? TIDAL er øverst, WiMP nederst.
Ser du noen forskjell? TIDAL er øverst, WiMP nederst.

Aspiro sier i forbindelse med lanseringen at det skal ha vært «stor interesse for TIDAL» i Norge allerede, og dette er grunnen til at tjenesten nå blir tilgjengelig. WiMP blir likevel bevart slik den er den er i dag, og de to nesten identiske tjenestene skal angivelig ikke ha noen direkte koblinger. Vil du ha TIDAL i tillegg, må du betale en egen abonnementsavgift.

På den norske nettsiden til TIDAL står det skrevet følgende på lanseringsdagen:

«TIDAL er i dag en internasjonal tjeneste, med engelskspråklig redaksjonelt innhold fra vår internasjonale redaksjon. Men til deg som lurer – TIDAL kommer etter hvert til å bli en lokal tjeneste med norsk redaksjon.»

Kommunikasjonssjef Kristin Eldnes i TIDAL og WiMP vil imidlertid ikke svare direkte på om WiMP kommer til å bli faset ut til fordel for TIDAL i løpet av året. Hun bekrefter bare at begge tjenestene vil bestå inntil videre.

– Hvordan får man flyttet over spillelister og favoritter fra WiMP til TIDAL?

– Det er dessverre ikke mulig. TIDAL introduseres som et separat produkt fra WiMP. Du kan velge å bruke begge, men de to tjenestene er helt frittstående fra hverandre, sier Eldnes til Teknofil.no.

– WiMP/TIDAL oppleves fortsatt som tregere enn konkurrenten deres Spotify, og særlig på PC – har dere tenkt til å gjøre noe med dette?

– Vi jobber kontinuerlig med optimalisering av alle våre klienter og også spesielt med PC-versjonen. Vi anbefaler ellers vår web-versjon, som du finner på play.wimpmusic.com eller listen.tidalhifi.com, svarer hun.

Vi prøvde web-versjonen av TIDAL, og den fungerte faktisk noen hakk bedre enn PC-programmet. Grensesnittet virker en del kjappere og smidigere, og «bufring» av låter går tilsynelatende også litt raskere.  Riktignok var det kun støtte for HiFi-avspilling i Chrome-nettleseren, ikke Firefox.

TIDAL i Chrome-nettleseren ser litt bedre ut – det gikk dessuten raskere og smidigere enn via PC-programmet.
TIDAL i Chrome-nettleseren ser litt bedre ut – det gikk dessuten raskere og smidigere enn via PC-programmet.

Koster 199 kroner per måned

Med WiMP har du muligheten til å velge bort HiFi-lyd, og bare betale 99 kroner per måned. Den muligheten får du ikke med TIDAL, hvor månedsprisen er satt til 199 kroner. Dette kan naturligvis være årsaken til at Aspiro ikke føler for å skvise ut WiMP riktig ennå.

Vil du prøve TIDAL, får du den første uken gratis ved å registrere deg på tidalhifi.com/no.

Klarer du å høre HiFi-lyd på anlegget ditt?
Ta testen til WiMP her »

(Kilde: pressemelding)

PC-versjonen av TIDAL.
Slik ser PC-versjonen av TIDAL ut. WiMP har et grensesnitt som er ekstremt likt.
TIDAL i Chrome-nettleseren ser litt bedre ut – det gikk dessuten raskere og smidigere enn via PC-programmet.
Mobilversjonen av TIDAL (iOS)
Mobilversjonen av TIDAL (iOS)
Mobilversjonen av TIDAL (iOS)
Mobilversjonen av TIDAL (iOS)
Det store salgspoenget til TIDAL og WiMP er at de tilbyr HiFi-lyd, samt redaksjonelle anbefalinger fra musikkjennere.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen