Musikksalget svikter

Ifølge bransjeorganisasjoner har den verdensomspennende omsetningen av musikk gått ned med 9 prosent i 2010, med det sviktende salget av CD-er som den sterkeste bidragsgivende faktoren. Dette forekommer til tross for intense angrep på fildelingstjenester som The Pirate Bay og en oppsving i lovlig nedlasting av musikk på nett.

Veksten i digitale betalingstjenester for musikk på Internett var på 6 prosent i 2010 – noe som stod for totalt 29 prosent av musikkbransjens inntekter i fjor. Frances Moore fra IFPI hevder at bransjen fremdeles står overfor store utfordringer ettersom, ifølge ham, 95 prosent av all nedlasting er ulisensiert og 19 av 20 tilfeller er ulovlige.

Sterkere vekst i Europa

I USA står lovlig, digital nedlasting av musikk for nesten halvparten av omsetningen ettersom CD-er har fått en markant nedgang i salg. IFPI er likevel ikke fornøyde da veksten av digitale salg var på kun et ensifret tall i fjor.

Veksten innenfor digitale salg har derimot vært større i Europa, med 20 prosents økning mellom 2009 og 2010. I England var dette tallet på hele 30 prosent. Mye av dette kan skyldes fremveksten av tjenester som Spotify, som har 750 000 betalende kunder blant sine totalt 10 millioner brukere i Europa.

Salg av digital musikk har vokst mer enn 1000 prosent mellom 2004 og 2010, men total omsetning i bransjen har minket med 31 prosent i den samme perioden.

(Kilde: What Hi-Fi?)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen