TEST: Musikkmobil med 4GB minne
Test

Musikkmobil med 4GB minne

Testresultater

Sony Ericsson W950i

Positive ting 4 GB minne. Suveren lyd og godt brukergrensesnitt. Stor skjerm og smart operativsystem. RDS-radio.
Negative ting Mangler Edge og WLAN. Høy pris.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

Sony Ericsson W950i

Positive ting 4 GB minne. Suveren lyd og godt brukergrensesnitt. Stor skjerm og smart operativsystem. RDS-radio.
Negative ting Mangler Edge og WLAN. Høy pris.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
Vi har testet mobilen, og må medgi at dette er en av de heftigste MP3-spillerne vi har vært borti. Når det gjelder telefondelen er vi imidlertid ikke like begeistret. I likhet med de øvrige UIQ-telefonene skal det lite til føre den begynner å sutre om at den ikke har nok minne. Og det til tross for at den har om lag 1000 ganger så mye lagringsplass som en mobiltelefon hadde for bare 3-4 år siden. 

Hardware
Selve mobiltelefonen er en litt stor smarttelefon med en lekker trykkfølsom skjerm. Den mangler de tradisjonelle navigasjonsknappene, men lar seg navigere ved hjelp av et hjul på siden, trykkfølsom skjerm og en egen tilbakeknapp under sidehjulet. I tillegg dukker det opp betjeningsknapper for musikkspilleren i form av lysende trykkfølsomme felter i underkant av skjermen når musikkspilleren er aktivert.

På motsatt side for navigasjonshjulet sitter en volumtast og en knapp som aktiverer musikkspilleren (eller radioen, om denne var sist brukt). 

Stor
Telefonen er stor, men den veier lite og er nokså tynn (samme mål som M600i). Dermed er det ikke noe problem å bære den i en lomme. 

Headsettet som følger med er meget bra. På ledningen finnes et lite kontrollpanel som lar deg stille volum, pause musikken eller bytte spor (kanalbytte om du bruker FM-radioen). 

Taster
Materialvalget er greit nok Telefonen har en kraftig ramme i metall, mens front og bakdeksel er i plast. Fargen på vårt teksteksemplar er dyp rødbrun med detaljer i oransje. Om det er vakkert eller ikke får være opp til den enkelte å bedømme, men selv er vi ikke skrekkelig begeistret for fargekombinasjonen.

Tastaturet er et flatt område på telefonen der tastene er markert i form av et lite punkt, ikke ulikt et slikt punkt som brukes i blindeskrift. Punktet som markerer 5-tasten skiller seg ut ved å være avlangt. 

Om dette gjør det enklere å taste i blinde vites ikke. For seende er tastaturet lett å bruke, også i mørke omgivelser. 

Høyttaler
Den innbygde høyttaleren lar deg høre musikk, men er nok bedre egnet for høyttalende konferansesamtaler, eller som handsfree på kontoret. 

Volumet kan settes temmelig høyt, med dynamikken i lyden er omtrent så langt unna HiFi som det er mulig å komme.

Headsett
Da er situasjonen noe ganske annet om du bruker headsettet. Her er lydkvaliteten utmerket, og selv om det er mulig å bruke egne headsett med 3,5 mm jackplugg ser vi ikke helt behovet

Bunnkontakten på telefonen er den samme som på alle nyere Sony Ericsson. Her opplever vi enkelte ganger at pluggen sitter litt utsatt til, og at vi kommer i skade for å vippe den slik at den løsner. Da forsvinner lyden i headsettet, og musikken strømmer ut av den innbygde høyttaleren. Problemet oppstår først og fremst om du har mobiltelefonen i bukselomma.

Telefonen leveres ikke med bæreveske, men du får med et lite trekk som i det minste vil beskytte den store skjermen en del. 

Operativsystem
W950i er en rendyrket Walkeman-mobil, og med sitt operativsystem UIQ er den unektelig skikket til å ta seg av langt flere oppgaver. I praksis er dette en liten PC, og med 3G kan du surfe Internett og laste ned musikk temmelig smertefritt. 

Nettleseren er god, og det samme er PIM-funksjonene (e-post/kalender/adressebok). 

Spill
Spillene er Quadra Pop, som er en Tetrisklone, og Night Club Empire. Sistnevnte er et spill der du skal investere og gjøre nattklubben din så attraktiv som mulig. Spillet er greit nok, men den som valgte musikken burde se seg om etter en ny jobb.

W950 har aktivt skrivebord, der du raskt får oversikt over forskjellige hendelser, i tillegg til at du har ikoner som lar deg starte applikasjoner ved et enkelt trykk på skjermen. 

MP3
Mp3-spilleren har alle de vanlige funksjonene, med en god grafisk equalizer (eller du kan velge mellom et antall forhåndsdefinisjoner), spillelister, favoritter, shuffle, repeat og alt som hører til. I tillegg kommer visualisering av bakgrunnen når spilleren er i bruk. Ikke så nyttig, men litt stilig. Særlig fordi du kan definere visualiseringen etter eget humør. 

Ved å oppgi din sinnsstemning kan bakgrunnsanimasjonene endre farge og hastighet. Du kan også stemningsmerke musikken din, slik at du får opp en spilleliste med musikk som passer til humøret ditt.

Ellers kan spilleren vise album art, små bilder av plateomslaget fra originalalbumet.

Musikken laster du raskt inn på telefonen ved å koble den til en PC via USB 2.0. Det gir rask overføring av data, selv om du nok må være litt tålmodig om du skal fylle hele minnet på 4GB. Hvor mange låter det blir avhenger av størrelsen på musikkfilene dine. Noen tusen låter blir det, så for de fleste betyr det plass nok til hele musikksamlingen – eller i alle fall den delen du gidder å høre på. 

FM-radio
FM-radioen har også god lyd. Den nye funksjonen TrackID gjør at du kan motta informasjon om musikken du hører på radio. Stasjonsinformasjon er tilgjengelig på standby-skjermen. 

Du kan høre radio/musikk og bruke andre funksjoner i telefonen samtidig, men du har ingen opptaksfunksjon for ripping av radio til MP3. 

Mangler
Telefonen har ikke Edge eller WLAN og mangler kamera.  Edge gir raskere dataoverføring utenfor 3G-området (og det er fryktelig mange steder), mens mangelen på kamera gjør at vi ikke kan knipse bilder til MMS-meldinger.

Svakhetene til tross – det store minnet, gode brukergrensesnittet og ikke minst høye gadgetfaktoren gjør at vi gir telefonen karakteren 5 av 6.


Her kan du laste ned brukerhåndboken  til Sony Ericsson W950i.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen