Musikkinnkjøp på dugnad

Den nye nettjenesten, som har fått navnet Sell your rights, baserer seg på prinsippet om at mange bekker små gjør en stor å. Tanken er at dersom mange donerer små beløp vil opphavsmannen tjene nok penger til at produktet kan gis ut fritt.

Rent praktisk fungerer det slik at opphavsmannen bestemmer seg for et ønsket beløp som vedkommende syns er rimelig å tjene på verket. Deretter legges verket ut til "auksjon". Så må opphavsmannen spre ryktet om "auksjonen" via sosiale nettverk og gjerne også andre media. Verket ligger til "auksjon" i 15 dager.

I løpet av de 15 dagene kan hvem som helst donere en valgfri sum til verket. Man stiller garanti for donasjonen ved å bruke et kredittkort eller paypal. Når 15 dager er gått vil pengene overføres til opphavsmannen og verket frigis under Creativ Commons dersom det ønskede minimumsbeløpet er oppnådd. Dersom beløpet ikke er oppnådd får opphavsmannen et valg. Vedkommende kan enten akseptere det lavere beløpet og frigi verket under Creative Commons, eller trekke seg fra hele prosjektet. Dersom vedkommende trekker seg fra beløpet vil ingen av donasjonene kreves. Man betaler altså bare dersom verket faktisk frigis.

Tjenesten er foreløpig lansert i lukket beta og opphavsmenn betaler ikke noe som helst for å benytte seg av tjenesten. Ved full lansering skal skaperene av tjenesten tjene penger ved å ta en ikke oppgitt prosent av beløpet som samles inn. Dette gebyret vil bare kreves dersom opphavsmannen får pengene og verket frigis. Dermed skal tjenesten sørge for trygghet både for brukere som donerer og for opphavsmenn som ønsker å tjene penger på sine verk.

Hovedformålet til skaperne av denne tjenesten er å bevise at det faktisk lar seg gjøre å tjene penger på frie lisenser. De mener at markedet for digitale verk slett ikke fungerer i dag og ønsker å skape en tjeneste som både sikrer brukernes rettigheter og sørge for muligheten for å skape nye verk samtidig som de sørger for at opphavsmennene får en rettferdig fortjeneste.

Tjenesten, som er et tysk initiativ, er som nevnt foreløpig i lukket beta og det er bare musikk man kan selge gjennom deres tjeneste. Derimot jobbes det aktivt med å åpne tjenesten for salg av spill, programvare, film, litteratur og bilder. Siden tjenesten nå er i teststadiet er musikken som "auksjoneres" bort allerede fritt tilgjengelig. Eventuelle penger som samles inn vil derfor doneres til veldedigheten "Save the Children Alliance".

Dette er absolutt et nettsted det blir spennende å følge i fremtiden. Dette kan vise seg å være en stor drivkraft bak det å promotere bruk av frie lisenser. Samtidig vil nok tjenesten stå og falle på om man lykkes i å knytte kjente navn til den.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen