Musikken må sprenge grenser
Teknofil

Musikken må sprenge grenser

IKT-Norge kom denne uken på banen med en pressemelding hvor de applauderte regjeringens krav om at musikkbransjen må jobbe for å utvikle bedre nettløsninger for kjøp av musikk. Regjeringen mener slike løsninger må gi en merverdi til brukerne sett i forhold til ulovlige løsninger. IKT-Norge sa seg enig i dette og etterlyste mer brukervennlige løsninger for kundene. Musikkbransjen var derimot ikke helt enig i kritikken.

Les også:
Etterlyser bedre musikkløsninger.

- Mange gode løsninger for lovlig nedlastning
Til Teknofil forklarte sjef for IFPI Norsk Norsk Platebransje, Marte Thorsby, at musikkbransjen allerede har på plass gode løsninger for kjøp av musikk. De mener derimot at myndighetene må ta et større ansvar for å hindre spredningen av piratkopiert materiale.

- Vi mener at det allerede per i dag er mange gode lovlige tjenester tilgjengelig, flere enn de fleste forbrukere har behov for, og at dette kun blir en vridning av diskusjonen. Det enkleste er tydeligvis å skylde på noen andre, og ikke ta tak selv. Det er naturligvis svært frustrerende at myndighetene ikke ser at det er deres ansvar å bidra til at vi faktisk skal kunne ha en reell mulighet til å ivareta våre rettigheter som vi har gjennom åndsverkloven i dag, sa hun til Teknofil per mail.


Marte Thorsby mener musikkbransjen gjør sitt for å gi kundene gode løsninger.

Viser problemet
IKT-Norge på sin side mener IFPI på denne måten viser hvorfor denne debatten er så komplisert. De mener musikkleverandørene selv har et hovedansvar for å tilby kundene gode musikkløsninger som igjen kan ta over for piratkopiering, og at lovlige tilbud er en nødvendig forutsetning for å kunne bekjempe ulovlig fildeling.

- Det Marte Thorsby sier er helt på hodet og viser hvorfor det er så tungt å komme frem til gode løsninger for salg av musikk på nett. Uten gode og innovative lovlige tilbud vil det være ulovlig materiale som dekker etterspørselen, sier prosjektleder hos IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, til Teknofil.

Han mener musikkbransjen selv må se at løsningene som ligger klare i dag langt fra er gode nok. Når både forbrukerne, IKT-Norge og nå regjeringen etterlyser bedre løsninger bør bransjen ta dette til seg påpeker Waterhouse. Musikkbransjen må begynne å jobbe med den teknologiske utviklingen i stede for å forsøke å stagge den.


Torgeir Waterhouse mener musikkbransjen vil tape kampen mot piratkopiering om de ikke åpner opp for teknologisk nyvinning.

Musikkbransjen må heve nasjonale grenser
Et eksempel Waterhouse trekker frem er de geografiske grensene bransjen setter for sitt eget salg av underholdning. Norske brukere får for eksempel ikke kjøpe musikk via amerikanske Amazon eller benytte seg av musikktjenesten Lala på grunn av de geografiske grensene bransjen selv setter for distribusjonen av innhold. På denne måten stagger bransjen enkel distribusjon av eget materiale, noe som igjen får kundene til å ty til ulovlige løsninger som er langt enklere å ta i bruk enn de lovlige.

- Det er merkelig at en næring som satser globalt velger å sette nasjonale regler for sitt eget salg. I dagens digitale verden må bransjen heller forholde seg til at brukerne ønsker varer som er lett tilgjengelige og enkle å ta i bruk, påpeker Waterhouse.


Tjenesten Lala er teknologisk interessant, men ikke ment for brukere utenfor USA. Slike nasjonale sperrer mener Waterhouse skaper mer problemer for musikkbransjen enn det gir kontroll.

Dårlige løsninger for mindreårige
Waterhouse reagerer samtidig på at mindreårige i utgangspunktet ikke kan kjøpe musikk på nett. Løsningene for betaling tilsier ifølge han at kundene må være 18 år. Dette så og si presser mindreårige ut på det ulovlige markedet.

- Det er også et betydelig problem som må håndteres at det ikke finnes skikkelige betalingsløsninger for barn og unge under 18 år, det bør ikke være overraskende for noen denne gruppen velger ulovlig fildeling dersom de ikke får tilgang til betalingsløsningene, påpeker Waterhouse.

Handler om tjenester, ikke pris
Ifølge han er det viktig at musikkbransjen kan tilby en vare som gir kundene umiddelbar fornøyelse. musikk som det kreves mye jobb for å kjøpe og spille av er det få som vil ha, spesielt når det ulovlige alternativet fungerer langt enklere. Og det er ikke nødvendigvis pris det handler om.

- Da Radiohead ga bort sin siste plate på nett var det dessverre flere som valgte å laste ned albumet ulovlig via Pirate Bay enn de som skaffet det lovlig. Det er tydelig at publikum ønsker løsninger de kjenner til og løsninger som gir enkel og rask tilgang. Dette er en komplisert problemstilling som ikke har noen enkel løsning, men musikkbransjen må huske på at den beste måten de kan kontrollere sitt innhold på er ved å tilby best mulig distribusjon, påpeker Waterhouse.


Radiohead kunne lastes ned for 0 kroner via deres nettsted helt lovlig. Likevel valgte fler å laste ned musikken ulovlig via andre kilder.

Ingen unnskyldning for å stjele
Marte Thorsby hos IFPI er derimot slett ikke enig med Waterhouse og IKT-Norge sin kritikk. IFPI mener dette ikke handler om utvalg av tjenester, men om folk skal få lov til å stjele musikk eller ikke.

- Dette er i grunnen veldig enkelt: det ikke finnes noen unnskyldning for å stjele musikk, og det vet Waterhouse godt. Det er de som vrir diskusjonen på hodet. Men samtidig jobber vi naturligvis til enhver tid med å kunne tilby nye og bedre løsninger, og snart kommer som sagt både musikkarkivet.no og platekompaniet opp med sine store satsninger på digitalt innhold. Jeg håper vi snart kan ta diskusjonen ett skritt videre, skriver hun til Teknofil per mail.


Marte Thorsby mener diskusjonen om gode musikkløsninger må tas et skritt videre.

Gir ingen støtte til pirater
Om NRKs Musikkarkivet og Platekompaniets løsning for salg av musikk vil revolusjonere markedet gjenstår å se. Men Waterhouse på sin side understreker at han slett ikke støtter piratkopiering av musikk. Han påpeker ovenfor Teknofil at han nylig var på en høring med kulturkomiteen hvor han nettopp ba om at piratkopiering prioriteret i tråd med rettsstatens prinsipper.

- Jeg har senest denne uken gått ut og støttet IFPI på at politiet må ta dette problemet alvor. Jeg har ikke på noe tidspunkt støttet eller forsøkt å forsvare ulovlig fildeling. Det vi derimot gjør er å forsøke se på hvorfor dette foregår, og hvordan vi ved hjelp av innhold og gode tekniske løsninger kan legge til rette for holdnings og adferdsendringer til beste for alle - inkludert rettighetshavere og artister. For oss er det ikke noen motsetning mellom politiets oppgaver og en god satsning på lovlige tilbud. Tvert i mot er det en både og sak, det er ikke mulig å komme lovbruddene til livs uten at det samtidig tilbys gode lovlige tjenester. Dette er forøvrig et syn som støttes av blant annet den norske regjeringen, sier han.

Forhåpentligvis vil det etter hvert komme flere kundevennlige musikktjenester på banen også for oss her i Norge. Om de er lovlige gjenstår å se. Men det siste ordet er dermed neppe sagt i denne saken.Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen