Musikk salget på bedringens veg?

  • Endret
Musikk året 2003 var preget av mye hysteri og en bransje som saksøkte sine egne brukere i hopetall. Anklagene ble rettet mot de forskjellige fildelingstjenestene som har fått skylden for nedgangen i musikksalget.

Salget som boomet.
Tallene fra USA viser at CD salget falt med knappe 2 % for hele 2003. En god forbedring sammenliknet med året før som gav et fall på nesten 9 %. Året 2001 hadde også en negativ salgsutvikling for platebransjen i følge tall fra Nielsen SoundScan.

Det positive med 2003 for bransjen må helt klart være siste kvartal, da ble det registrert en økning i salget av CD plater med 5.6 %. Dersom salg av singler og lovlig nedlastning legges til, var økningen på hele 10,5 %.

Den største økningen kom på DVD siden, salget av musikk DVD hadde en enorm økning på hele 79 %. Dermed blir totalen for bransjen meget god. Alle tallene er sammenliknet med tilsvarende tall fra 2002.

Forklaringen
Hva som er grunnen til denne salgsøkningen kommer nok til å variere med hvem som skal forklare økningen. RIAA og platebransjen vil antageligvis si at deres kamp og søksmål i forbindelse med nedlastning av musikk har gitt resultater.

Andre (økonomer) vil nok forklare salgsøkningen med oppsving i økonomien samt en klar økning i privat forbruk. Siste halvår i 2003 økte det amerikanske forbruket med rundt 9 %. I tillegg var det en rekke positive signaler til et bedret arbeidsmarked i USA.

Spørsmålet vil da bli om fildelingstjenestene har hatt den innvirkningen på salget av musikk som bransjen har påpekt, eller om endringen i salget har vært en naturlig utvikling i tråd med den generelle økonomien i USA?

Kilde FT.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen