Musearm herjer Norge

Om du kjenner smerter i håndleddet og sliter med å strekke ut fingrene kan det være god grunn til å bekymre seg. Men du er ikke alene, musearm herjer Norges befolkning.

Oslo og Akershus plages mest
Analysebyrået Zapera har på vegne av Contour Design undersøkt hvor utbredt musesyke er blant den norske befolkningen. Undersøkelsen viser at denne typen arbeidskader er utbredt. Ifølge undersøkelsen er personer bosatt i Oslo og Akershus hardt rammet. Hele en av to har opplevd plager eller smerter ved bruk av mus. Men resten av befolkningen sliter de også. Hele 44 prosent på landsbasis sliter med lignende plager.

- Tallene viser at museplager er et utbredt problem og særlig i områder med høy konsentrasjon av PC-baserte arbeidsplasser. Her er det spesielt viktig å legge til rette for et arbeidsmiljø som kan forhindre utberedelse av PC-relaterte plager, sier Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design Norge ifølge pressemelding.

Lager ergonomisk kontorutstyr
Det er ikke overraskende at det er Contour Design som har gjennomført undersøkelsen. De er leverandører av flere ergonomiske produkter som skal lette slitasje på kroppen på PC-baserte arbeidsplasser. Det er likevel grunn til å ta slike plager på alvor. Musesyke kan i verste fall medføre sykemeldinger over lang tid. Problemet ligger ikke bare i utstyret folk benytter. Det enkle tiltaket å ta hyppige småpauser fra skjermen og skrivebordet er svært viktig påpeker Ødgren.


Contour Design leverer blant annet Rollermouse som er et alternativ til vanlig mus.

Undersøkelsen som er foretatt viser at de fleste gjør lite for å bli kvitt plagene. På landsbasis er det befolkningen i Nord som er best på å utføre tiltak for å unngå slike plager.

Norske kvinner lider
Undersøkelsen viser samtidig at det er flest kvinner som er rammet av overdreven bruk av datamus. Over halvparten av kvinnene i undersøkelsen oppgir at de har plager som følge av PC-bruk på jobben. Hos det store flertallet hos disse er det musearm som går igjen.

- Det er skremmende at over 50 prosent av norske kvinner sliter med PC-relaterte plager. Det positive er at 77 prosent oppgir at de vet hvordan slike plager kan forebygges, sier Ødgren.


Kvinner sliter mer enn menn med PC-relaterte skader.
Ifølge helseeksperter er det beste middelet for å unngå slike plager å ta hyppige pauser, variere på posisjoneringen av musen, bytte mellom venstre og høyre hånd og riste på armene med jevne mellomrom. Hvis du selv plages av smerter i muskler og sener og slike tiltak ikke hjelper i løpet av relativt kort tid bør du oppsøke lege.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen