Test

Murderball

Se større versjon og flere bilder
Spillerne sitter i panservognlignende rullestoler. Alle foto: THINKFilm

"Murderball" handler om den noe smale sporten Quad rugby, som er rugby for de av oss som har knukket nakken og er mer eller mindre lam fra halsen og ned. Åtte spillere, fordelt på to lag, inntar hver sin panser-rullestol og denger løs på motstanderen mens de prøver å få ballen over banen. For hva er vel mer naturlig når du har knukket nakken enn å spille rugby?

Det er i grunnen litt urettferdig å begynne en anmeldelse av "Murderball" med å kverne ivei om rullestolene. Alle hovedpersonene i dokumentarfilmen sitter i rullestol, men filmen handler ikke om rullestoler og handikap. Den handler om en gjeng ekstremt fargerike personligheter i en liten verdenssport, som både på grunn av og på tross av at de sitter i rullestol blir subjekt for en dokumentarfilm.

Paralympics

I filmen møter vi USAs landslag i Quad rugby, Team USA, på dets vei mot Paralympics i Athen. Landslaget har aldri tapt konkurransen tidligere, men blir denne gangen sterkt utfordret av Canadas lag, ledet av Joe Soares. Han var tidligere stjernen på Team USA, men etter at han ikke ble tatt ut til landslaget, "sviktet" han fedrelandet og valgte å bli trener for lagets erkerival.

"Murderball" er på mange måter en relativt vanlig sportsfilm når det gjelder oppbygning. Vi følger teamet opp mot en konkurranse der de må vinne, og i Canada-trener Soares har vi den perfekte skurk. Med et ansikt som ser ut som en dypvannsfisk og en ekstremt lite sympatisk væremåte blir Soares et lett hatobjekt for både publikum og spillerne på Team USA. Det at sporten går så hardhendt for seg at du nærmest må ha vært igjennom en ekstrem bilulykke for å tørre å nærme deg banen, gjør filmen desto mer eksplosiv, og gjør at Paralympics blir en "vinn eller forsvinn"-situasjon for USA-laget.

Bryter lenkene

Se større versjon og flere bilder
Landslagsspillerne lever et vanlig liv med kjærester på bassengkanten.

Gjennom oppkjøringen til Paralympics blir vi kjent med både sporten og landslagsspillerne, der Mark Zupan er den som gjør sterkest inntrykk, og også på mange måter inntar en slags lederrolle på laget. Zupan havnet i rullestol etter nærmest fatal fyllekjøring som 18-åring, men gjør alt han kan for å avkrefte at han er "lenket til rullestolen". På få år har han blitt en av de ledende Quad rugby-spillerne på verdensbasis, og flere ganger i løpet av "Murderball" poengterer han at han er takknemlig, ikke bitter, over at han sitter i rullestol.

Det er nettopp denne mangelen på medynk som gjør "Murderball" til en ærlig og god film. Det hadde vært lett for filmskaperne å falle i "se alt de får til selv om de sitter i rullestol"-fella. I stedet for å lage en film om hvor synd det er på de som sitter i rullestol, aksepterer filmskaperne rullestolene som et grunnleggende faktum, og lager heller film om personene i sporten, ikke rullestolbrukerne. Humoren og selvironien til landslagsspillerne gjør at filmskaperne kan lage en underholdende film om samfunnets siste tabu, det å være annerledes, uten å hverken overdramatisere eller gjøre problemene trivielle. På overflaten er "Murderball" en tøff sportsfilm, mens graver man dypere finner man mange lag med både humor, livsvisdom og samfunnskritikk.

Murderball   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen