Test

Murder in Mind - Sesong 2

"Murder in Mind" er en britisk TV-serie skapt av Anthony Horowitz som gikk sin seiersgang hjemme i England mellom 2001 og 2003. Andre sesong omfatter åtte historier hvor temaet fremdeles er mord og mennesker som lever på kanten av samfunnet. Serien samlet noen av Storbritannias mest kjente skuespillere til å spille mordere, medsammensvorne og ofre, og ble en suksess da den gikk på TV første gang.

Fra morderens ståsted

Hvis det er noe som engelskmennene er sinnssvakt flinke til så er det å skape krimserier av høy klasse satt i en realistisk setting, og hvor selv de mest bestialske handlinger aldri tipper over til å bli spekulative. Hver episode er en frittstående fortelling, med sine egne karakterer og sine egne settinger. Fellesnevneren er at alle historiene mer eller mindre skildres fra morderens ståsted. I tillegg har alle episodene en litt morbid avslutningen, hvor morderen enten blir grepet fordi noe går galt eller fordi vedkommende hadde undervurdert sine motstandere og sine ofre.

"Murder in Mind" fikk tre sesonger på BBC One mellom 2001 og 2003 før den ble tatt av lufta.

På mange måter kan denne utgivelsen minne om klassiske "Alfred Hitchcock Presents"-serien som ble sendt på CBS fra 1955 til 1964. Her presenterte Hitchcock mysterier og melodrama som ofte inneholdt en intelligent twist mot slutten og etterlot deg litt i løse luften over hvordan det egentlig endte med aktørene.

De fire beste

Det er ikke til å unngå at noen av episodene i "Sesong 2" er klart bedre enn andre. I disse tilfellene er manus eksepsjonelt godt skrevet med en historie og en utvikling som virkelig kan måle seg med det beste innen britisk krim, skuespillerne gjør en formidabel jobb og spenningen er til å ta og føle på.

I episoden Passion møter vi Jane Saunders. Hun er teamleder på et kundesenter og dypt forelsket i sin gifte sjef, Stephen. Men til tross for at hun lager kaffe til ham og tilbyr å gjøre ærender, så legger han ikke merke til henne. Jane får det for seg at Stephen har et forhold til en av hennes kolleger, og dermed legger hun en plan for å bli kvitt både kollegaen og kona slik at hun har Stephen for seg selv. Pauline Quirke gjør her en skremmende god tolkning av en kvinne som gav undertegnede solide vibber til Kathy Bates karakter Annie i "Misery". Det er hennes spill som hever denne episoden opp til de virkelig store høyder, samtidig som selve utførelsen av mordet er snedig ned til minste detalj. Man blir nesten sittende og beundre dama der hun kaldblodig og kalkulerende sørger for å begå det perfekte mord som ingen vil ta henne på.

Serien samlet noen av Storbritannias mest kjente skuespillere til å spille mordere, medsammensvorne og ofre, og ble en suksess da den gikk på TV første gang.

"Rage" er en historie om trafikkraseri, anger og ikke minst romantiske følelser hvor ungkaren Ed (Neil Dudgeon) ved et uhell stikker ned en annen mann etter nesten å ha kollidert med vedkommende på en øde landevei. Ed bor sammen med moren og hun overtaler ham til å holde på hemmeligheten av frykt for å miste ham. Men så begynner han å tilbringe tid med enken som han langsomt forelsker seg i, og moren truer med å avsløre hvem og hva han egentlig er. Her er det samspillet mellom mor og sønn som gir episoden den sterke kvaliteten og hvor avslutningen sitter som et skudd.

Victim er den klart beste av episodene i denne utgivelsen. Episoden, som ved siden av en snedig historie og godt spill, besitter en uhyggelig stemning ingen av de andre kan vise til, samt at man aldri helt klarer å forutse hva som skjer fremover. Historien kretser omkring arbeidskameratene Emily (Camilla Power) og Lucy (Frances Grey) som trenger et sted å bo og som flytter inn hos den mindre suksessfulle skuespillforfatteren Colin (Neil Stuke). En seriemorder herjer i byen og jentene begynner å mistenke leietageren for å være den skyldige.

I Memories er det duket for en mørk fortid som er i ferd med å innhente den vellykkede barnekirurgen Stuart (Neil Pearson). Gang på gang har han et mareritt hvor han ser en gutt løpe gjennom skogen mens han snur seg i redsel, inntil han faller og aldri reiser seg igjen. Sløret som har vært trukket over barndomsminnene begynner å falle og det viser seg at det forsvant en ni år gammel gutt da Stuart var liten, en gutt Stuart lekte med i skogen.

Hver episode av
Hver episode av "Murder in Mind" har en ny historie og et nytt sett med rollefigurer.

Tilfeldig sammensatt

Hva som gjør den andre sesongen av "Murder in Mind" til en varierende opplevelse, er den sprikende kvaliteten på manus som går fra det geniale til det trauste. Kreativiteten går tidvis på tomgang. En annen kjensgjerning er at disse episodene ikke har noen overhengende rød tråd mellom seg. I motsetning til andre krimserier er det her ingen spesifikk detektiv som etterforsker de ulike mysteriene. Og mens bindeleddet i "Alfred Hitchcock Presents" var nettopp verten Hitchcock, så er det knapt en felles innledning til de ulike episodene. Dermed fremstår de som en gruppe novellefilmer tilfeldig satt sammen til en felles utgivelse med det ene til felles at de illustrerer mord.

Ekstramateriale er lik null, det er knapt så man har gitt deg muligheten til å få velge mellom de ulike episodene. Med andre ord en stusselig DVD-utgivelse til en halvgod TV-serie.

Konklusjon

"Murder in Mind" er langt fra på høyde med klassiske "Alfred Hitchcock Presents", og den mangler sårt en samlende detektiv for virkelig å fange oppmerksomheten og gi det hele et gjenkjennende preg. Flere av ingrediensene underveis har man fått servert flere ganger tidligere og med unntak av de fire overnevnte episodene, så er historiene nærmest uengasjerende. Har du sett dette én gang så holder det mer enn nok. Finn heller frem Agatha Christies "Poirot" eller Val McDermids "Arr i sjelen", disse viser britisk krim på sitt beste.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen