TEST: Multimediemobil med innbygget nærradio
Test

Multimediemobil med innbygget nærradio

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Nokia N78

Positive ting Turbo-3G, WLAN og GPS. TV-utgang og innbygget FM-sender. Kamera med blits.
Negative ting De smale tastene er vanskelig å bli fortrolig med. Litt vrien navigasjonstast.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

Nokia N78

Positive ting Turbo-3G, WLAN og GPS. TV-utgang og innbygget FM-sender. Kamera med blits.
Negative ting De smale tastene er vanskelig å bli fortrolig med. Litt vrien navigasjonstast.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
Dette er Nokias første modell med slik FM-sender. Vi har sett liknende sendere i GPS-utstyr, og som separate sendere til å koble til Ipod eller andre spillere med 3,5mm audioplugg. Men sammenliknet med de løsningene vi har prøvd tidligere skal Nokia ha skryt for å ha laget en løsning med lite kvalitetstap. Du merker det på stueanlegget og i stille omgivelser, men neppe om du spiller musikken din via bilradioen.

FM-senderen overfører lyd fra musikkspilleren, og virker ikke sammen med Nokia Maps. Du kan heller ikke bruke FM-senderen under telefonsamtaler. Men FM-senderen virker i kombinasjon med trådløs håndfri. Da kommer talelyd i ørepluggen, mens musikken dukker opp igjen i bilradioen så snart samtalen er avsluttet.

Pen
Eksteriørmessig er Nokia N78 en av de mest elegante i hele N-serien. Telefonen er sort og blank i hele fronten, der tastene er gjort minimale. Litt for minimale. Fire tynne lister skal utgjøre tolv trykkpunkter.

Vi sliter med å bli fortrolig med disse tastene, og opplever uvanlig mye feiltasting. Det er heller ikke godt å skille rør av/på-tastene fra menyknappene. De ligger i det samme blanke området, og skal du avslutte en samtale må du trykke ganske hardt på det røde symbolet.

Hvor skal vi egentlig trykke?

Berøringsknapp
Navigasjonsknappen er berøringsfølsom. Du kan navigere i menyene ved å stryke fingeren rundt kanten av navigasjonsknappen. Det er stilig, og det fungerer ganske bra. Den eneste ulempen er at du kan komme i skade for å berøre ringen samtidig som du trykker på valgknappen. Da kan programmet du åpner være ett helt annet enn det du hadde tenkt.

Om du synes det skjer for ofte kan du velge å deaktivere berøringsfunksjonen.

Menyknappen har varsellampe for begivenheter. Pulserende lys (Nokia kaller det nordlys) viser at telefonen har en beskjed til deg. Funksjonen kan velges bort.


Kamera
Kameraet i N78 har litt lavere oppløsning enn på toppmodellene til Nokia, men tar likevel ganske gode bilder. En liten blits gjør det mulig å ta bilder i svakt lys, men blitsens korte rekkevidde setter sine begrensniger.

Baksiden er ikke særlig spennende. Kameraet er ubeskyttet.

Nokia N78 er den første Nokiamodellen som virkelig har fått den nye Internettsatsingen til Nokia under huden. Her er Ovi integrert i menyene, og på telefonens forside ser du straks om kontaktene dine har lastet opp nye bilder eller kommentarer. Og om du ønsker det kan ditt eget innhold enkelt deles med omverdenen.

Det er i alle fall slik det fungerer i teorien. Vi la inn informasjonen for vår Ovi-konto, og aktiverte tjenesten før vi knipset et bilde. Så åpnet vi bildet i bildegalleriet på telefonen og flyttet markøren til den lille globusen i menylisten. Da hang telefonen seg opp. Men på neste forsøk fungerte tjenesten utmerket. Det har den gjort siden.

Bildene vi laster opp kan vi se igjen på Internett, eller vi kan søke dem frem med mobilen. Vi kan også legge til kommentarer, eller laste opp videoklipp som vi enten deler med alle, med noen utvalgte, eller holder for oss selv. På samme måte kan innhold lastes opp til Fickr og Vox.

Funksjoner
Funksjonsmessig er det ingen ting å utsette på Nokia N78. Musikkspilleren er god, og en egen menyknapp tar deg enten til musikkmenyen eller til en menykarusell for medier, avhengig av hvor lenge du trykker på knappen. Denne løsningen har Nokia brukt før, og den fungerer bra.

Men musikkbutikken til Nokia er ennå ikke åpnet i Norge. Forsøker du å bruke tjenesten på telefonen får du bare beskjed om at tilbudet snart vil komme, sammen med en lenkke til den engelske versjonen av musikkbutikken. Men den engelske butikken får du ikke lov til å handle i, med mindre du har et kredittkort som er registrert i England.

Godt gjemt Exchange-klient
Om du ønsker e-post på mobilen kan N78 brukes mot en Exchange Server. Da synkroniseres kalender, notater, adressebok og e-post i tilnærmet sanntid. Men klienten for denne løsningen (Mail for Exchange) ligger ikke på mobiltelefonen, og dukker heller ikke opp som alternativ når vi søker etter nedlastninger fra programklienten i mobiltelefonen.

Men vi fant klienten på Nokias hjemmesider og installerte den uten problemer. Programmet er for øvrig gratis.

Denne telefonen egner seg godt for e-post, ettersom den kan kobles mot de raskeste nettene som er tilgjengelig. Finner du et åpent trådløst nett kan du bruke dette, og finner du det ikke kan du forsøke både Turbo3G, vanlig 3G og Edge. De vanligste vedleggene kan åpnes i en egen leser (Quick Office), men du kan ikke redigere dokumentene uten å betale for fullversjon av programmet.

Radio og GPS
Telefonen har også FM-radio, og innbygget GPS med gratis tilgang til kart. Navigasjonsløsningen er Nokia Maps 2.0, som fungerer bra. Men foreløpig har vi ikke funnet noen måte å legge til fotoboksvarsling på.


Ikke trykk på tegnene, men på plastlistene under. Listene er smale og sitter tett.

Tilgangen til raske nett frister oss selvsagt til nedlasting, så vel som bruk av nettbaserte tjenester som Facebook og Youtube. Begge deler fungerer på telefonen, men skjermen er ikke større enn den må være. Nettsider med mye innhold kan det bli anstrengende å lese.

Alt i alt er Nokia N78 en mobiltelefon som på enkelte områder er helt i toppen, mens kameraet og tastaturet ikke er det beste Nokia har prestert.Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen