Test

Multimedialt vindunder

Testresultater

Sony Ericsson P800

Testresultater

Sony Ericsson P800

Vi har brukt kanskje et par dager til å sette den opp og få alt til å fungere. Men det er P800 verdt. Vi skal ikke hevde at den er enkel, men Nokia Communicator 9210i er en hardere nøtt å knekke brukermessig. Men nå har vi iallfall fått Ericsson P800 til å fungere i nesten alle de tallrike funksjonene denne terminalen har. For alle som har savnet PDA-funksjonalitet integrert i telefonen og som samtidig vil ta bilder og sende multimediameldinger til sine kontakter, er P800 uovertruffen.

 

Fotofunksjonen

P800 har et innebygd kamera. Nytt er det også at du her manuelt kan justere lysstyrke, kontrast m.m. Du får bedre bilder av det med oppløsning opp til VGA, men det krever godt lys og stødig hånd. Vi må vel kanskje si at selve fotofunksjonen i Panasonic GD87 er et hakk bedre.

Men bildehåndteringen er svært mye bedre hos P800. Framfor alt kan du supplere med et innstikkskort fra Sony når det interne lageret på 6 Mb er fullt. Og hos oss var det fylt opp andre bruksdag! Kort sagt – her kreves det mye minne og den som kjøper P800 kan liksågodt med en gang skaffe seg et par minnekort større enn det 16 Mb-kortet vi fikk i testmodellen. (Sony har nå Gigabit-kort på gang, men de vil koste flesk).

 

Med både lyd, bilde, videoklipp og avanserte 3D-spill i bagasjen fylles ethvert kort fort opp. (En brukermessig paradoks er det for øvrig at vår Nokia Communicator bruker minnekort av én standard, vårt Nikon D100-digitale speilrefleks et annet og P800 et tredje. Vi skulle ønske at standardisering ikke innebar at her produsnet har sin standard).

 

 

Multimedia-oppsett

Fra Telenors kundeservice fikk vi automatisk nedlastet tre oppsett: GPRS, WAP og MMS – alle nødvendige for å bruke MMS. Alt første natt (vi jobber døgnkontinuerlig når det trengs) lyktes vi i å sende av sted et par MMSer med bilder, lydfil og musikk. Til slik bruk er terminalen uovertruffen.

 

Det er enkelt og greit å komponere avanserte og sekvensielle MMS-meldinger. Du kan bruke flere bilder om du vil. Slik funksjonalitet har slett ikke alle MMS-telefoner. Men tjenesten er ikke stabil nok ennå og man må iallfall passe på at bildene og filene ikke blir for store. Det har vært et visst plunder med sendefunksjonen uten at vi tør si hva det skyldes – nettet eller terminalen.

 

E-post verre

Det vi har strevd mest med er å sette opp e-post og Internett riktig. Der har timene gått før vi fikk det til. Det viste seg at vi måtte sette opp Internett-oppsettet manuelt selv om NetCom visstnok lar deg hente det ned via en kortmelding. For oss ble det mye plunder av det.

Videre har det seg slik at oppsettet for vår e-postserver må gjøres manuelt. Det er et ganske omfattende oppsett du normalt aldri slipper unna. Mye likt det du gjør på PCen, men med andre menynavn i P800. Det forvirrer.

 

Men når det fungerer er vi inne i en ny verden. Denne terminalen er en av de første som virkelig utnytter GPRS. Vi stiller den inn til å hente e-post med vedlegg opp til 100 Kb tre ganger i døgnet. Her går det av seg selv å hente e-posten også når vi er på farten. Og dessuten: Det er ingen problemer å lese powerpoint-filer med 2 Mb eller Word- og Excel-vedlegg.

 

En synkron verden

Vi strevde i ukevis før vi med god hjelp fikk synkronisert Nokia Communicator skikkelig med PCen. Med P800 gikk akkurat det lekende lett. Vi brukte under en time på følgende:

 • Laste ned 10 bilder og overføre dem til P800 via kabel. Her kan du også gjøre det trådløst via Bluetooth eller IR. Et hendig lite program på CD lar oss formattere og redusere bildene til passe størrelse på PCen før overføring. Snedig!
 • Overføre to PowerPoint-filer fa PC til P800
 • Overføre to regneark i Excel fa PC til P800
 • Synkronisere vår store kontaktbase i Outlook på PCen med P800
 • Synkronisere kalenderen i P800 fra Outlook på PCen
 • Synkronisere avtalebøker mellom PC og P800
  (du kan også synkronisere eposten)
 • Overføre en MP3-fil og ett videoklipp

 

Etterpå hentet vi opp avtalebok, kalender, bilder, videoklipp, MP3-klipp med mer på P800. Det hele fungerte upåklagelig. Samtidig knyttet vi bilder og lyd til de viktigste kontaktpersonene.

 

Hyggelig også med vår datter som skjermsparer. Med eget fotoalbum i mobilen kan du nå personifisere nesten uten grenser. Også en lydmessig nytelse. Du kan til og med knytte høyttalere til.

 

Ny livsstil

Som mange har oppdaget, er mobilen kanskje den tekniske innretning som har påvirket vår livsstil mest de siste årene. Før måtte vi vite hvor og nøyaktig når vi skulle møte folk. Nå ringer vi og sender SMS.

 

Med MMS og P800 får dette helt nye dimensjoner. På et minutt tegnet jeg på den trykkfølsomme skjermen en skisse over veien til huset vårt på Ulvøya, jeg la ved en lydfil med muntlig beskrivelse og et bilde av huset. Alt gjort på under minuttet når først grunnfilene er der og du har passet på å redusere bildet til riktig format (halvt VGA eller mindre helst). Større bilder krever epost.

 

Nettopp denne bildebelagte funksjonaliteten er det som vil endre våre vaner. Hvem kan nå føle seg trygg for ikke å bli fotografert når snart et flertall av mobilene har innebygd kamera? (Men vi vil advare mot hemningsløs nachspielfotografering).

 

Vi har ventet lenge på mobiltelefon/PDA-hybridene med alle ønskelige funksjoner i én terminal. . Lenger enn Sony Ericsson kan vi ikke se at noen har kommet. For P800 forener følgende:

 

 • Mobiltelefon
 • Enkelt lommekamera
 • E-postleser
 • Multimedia-terminal
 • MP3-spiller
 • Enkel videospiller
 • Avansert kontaktregister
 • Avansert avtalebok

 

Og det hele veier ikke mer enn et par hundre gram, den passer bedre i lommen enn Communicatoren fra Nokia og støtter både HighSpeed (HSCSD), GPRS, Bluetooth og IR. Det gir full fleksibilitet for eksempel når du er i utlandet og operatørene kanskje bare støtter enten GPRS eller HSCSD med roaming til Norge.

 

Ikke til å skrive med

Det er enklere å skrive med trykkpennen på P800 enn å bruke telefontastene. Men som alle PDAer – dette er ikke for de som vil skrive mye. Det tar for lang tid å notere en avtale. På det punktet er P800 som alle PDAer ikke mye å skyte av. Dette er den grunnleggende svakheten.

 

Håndskriften min forstår ikke P800 (ikke mange andre, heller) og jeg må bruke trykkpenn på skjermtastaturet. Det blir imidlertid i minste laget og selv med nitid skjermkalibrering er det lett å skrive feil.

 

I møter velger vi derfor nå å lese inn avtalen muntlig og så notere den ned senere.

Og vi kan slett ikke skrive artikler på P800. Derfor er Nokia Comminicatoren med i bagasjen fortsatt. Men vi er nok som journalist med tastaturavhengig enn de fleste, skulle vi tro.

 

Brukervennlig?

De fleste vil trenge litt tid på å venne seg til P800. Den har en kombinasjon av PDA og telefon som krever et spesielt brukergrensesnitt. Du har taser på en klaff og bruker den sådan som enkel telefon.

 

I tillegg har du et hjul på siden av telefonen (Jog Dial) som lar deg styre det meste. Den er meget hendig når du blir vant til den, og påkrevd på denne terminalen hvor joystick eller museknapp på klaffen neppe ville kunne fungere.

 

Vanlig telefonbruk og lesing av meldinger kan gjøres uten å åpne klaffen. De mer avanserte funksjonene fordrer at du vipper opp klaffen for å få større skjerm og bruker P800 som en PDA med pekepenn. Skjermen er mindre enn på en vanlig PDA, men stor nok til det meste.

Brukerhåndboka er på 200 sider!

 

Det mest krevende med denne terminalen er å sette den opp. Spør forhandleren om hjelp! Det kan du kreve når du anskaffer en terminal til 7000 kroner.

 

Og ha litt tålmodighet med den. Det er den verdt. Det er ikke nødvendig å ta alle funksjoner i bruk med en gang. Bare velg de som du trenger mest. P800 har nesten alt – det er bare å velge.

 

Slik sett er det kun videoopptaker, blitz og tastatur som mangler i dette tekniske vindundret. Sony Ericsson samler fortsatt alt i ett mens Nokia porsjonerer ut. Det gir et mangfold som kan være vanskelig å finne fram i, men du verden for en fleksibilitet og nytelse når du først har orientert deg en stund i dette myldret av muligheter!

 

Vi fristes til å sammenligne med finessene i et moderne tekstbehandlingsprogram som Word. De er så tallrike at du neppe noen gang vil utnytte alle, men de er gode å ha når det trengs.

P800 er teknologisk et aldri så lite sprang i mobilutviklingen. Et multimedialt vindunder!


Her kan du laste ned brukerhåndboken for Sony Ericsson P800 i norsk utgave og engelsk utgave .

 

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen