TEST: Multicom Xishan W150

Test Multicom Xishan W150

Multicom Xishan W150

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke mange norske selskaper som lager, eller har laget bærbare maskiner. Multicom er derimot en nettbutikk som har vært i gamet en stund, og vi har testet flere av deres bærbare PCer, slik som Compal NBLB2, Kunshan W870 og Compal NAW20.

For en liten stund siden lanserte de nye serier av bærbare maskiner med Sandy Bridge-prosessorer, og i dag er det Xishan W150 vi har på testbenken. Dette er en 15,6 tommer som man i god Multicom-tradisjon tro kan justere mye av innmaten på.

Vi ser mye refleksjon i topplokket til Xishan W150
Vi ser mye refleksjon i topplokket til Xishan W150

Omtrent det eneste vi ikke kan justere på når det gjelder maskinvare er brikkesett og skjermkort. Her er det et Intel HM65 Express brikkesett og Nvidia GeForce GT 540M som gjelder.

Til vår store overraskelse kan man heller ikke bestemme skjermpanel, men med tanke på hva som følger med, feller vi ingen tårer over dette! Full-HD på en 15,6 tommer er helt kanon for oss med godt syn.

Spesifikasjoner
Maskinvare
Prosessor
Intel Core i5-2520M m/Turbo Boost (2,5 - 3,2 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Intel Core i5-2540M m/Turbo Boost (2,6 - 3,3 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Intel Core i7-2720QM m/Turbo Boost (2,2 - 3,3 GHz, fire kjerner, 6 MB cache)
Intel Core i7-2820QM m/Turbo Boost (2,3 - 3,4 GHz, fire kjerner, 8 MB cache)
Minne
Fra 2 GB til 8 GB DDR3 1333MHz
Harddisk
Fra 250GB til 750 GB 5400RPM
500GB 7200RPM
Seagate Momentus XT 7200.1 Hybrid 250 GB/500 GB + 4 GB SSD
Intel SSD 320 80 GB - 600 GB
Intel SSD 510 120GB - 250 GB
Skjermkort
Intel HD Graphics (integrert i prosessoren)
Nvidia GeForce GT 540M
Brikkesett
Intel HM65 Express chipset (B3)
Skjerm
15,6 tommer
1920 x 1080 piksler oppløsning
Matt overflate
Optisk enhet
Kombinert DVD/CD brenner/leser
Blu-ray spiller og DVD/CD brenner/leser
Blu-ray brenner og DVD/CD brenner/leser
Trådløs tilkobling
802.11b/g/n WiFi
Bluetooth
Batteri
Har 6 celler og yter 48 Wh
Annet
Operativsystem
Windows 7 Home Premium
Windows 7 Professional
Windows 7 Ultimate
Leveres også uten operativsystem
Størrelse
2,6 kg tung
3,7 cm tykk
Pris
Fra 8150 kr

Maskinen vi ble tilsendt er litt mer påkostet enn den billigste utgaven, og vi har en Intel Core i7-2720QM, 4 GB minne (noe som holder i massevis for spilling), en Intel SSD 510 på 120 GB, og Windows 7 Home Premium. Vår maskin koster i skrivende stund 11.400 kroner, vi får se om den er verdt pengene.

Takk til Multicom.no som leverte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken er det et veldig blankt skjermlokk som møter oss, med et svakt rutemønster under lakken. Vi var umiddelbart redd for at dette ville bli fullt av fettflekker og annet skitt, men det er heldigvis ikke tilfellet. På innsiden av maskinen er det fremdeles plast som dominerer, men her imiterer det børstet metall.

I hendene våre merker vi dessverre at det er brukt mye plast i konstruksjonen, og selve kabinettet og skjermlokket gir mye etter for trykk og vridninger. Innsiden er enkelt utformet, og maskinen er enten veldig stilren eller kjedelig, alt etter øyet som ser.

Så enkel er Xishan W150 faktisk at vi hverken ser noen logo, produsent- eller modellnavn noe som helst sted. Dette er egentlig litt trist, da en pent plassert logo faktisk kan være skikkelig stilig. God reklame er det også, noe Multicom her går glipp av.

TilkoblingerInn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
VGA
HDMI
Lyd
Hodetelefonutgang
S/PDIF digital utgang
Mikrofoninngang
Enhetstilkobling
2 x USB 2.0
2 x USB 3.0
1 x eSATA
Nettverk
10/100/1000 Mb Ethernet
Annet
Webkamera
Minnekortleser (9 i 1)
Kensington-lås

Det er få tilkoblinger vi savnet i testperioden, og med unntak av Firewire kan det godt sies at Xishan W150 har det meste på plass. Vi vil også trekke frem at det faktisk er hele to USB 3.0 porter på plass, noe vi ikke hittil har sett på noen andre bærbare maskiner vi har testet.

Høyre: Lydtilkoblinger, én USB 2.0 og optisk drev. Bak er en Kensington-port og strøminngangen.

Venstre: VGA, LAN, HDMI, én USB 2.0, 2 x USB 3.0, eSATA og minnekortleser.

Plasseringen av tilkoblingene er helt ideell, med det meste på venstresiden slik at ikke kabler kommer i veien for en ekstern mus på høyresiden. På fremsiden er det en håndfull indikasjonslys, og det er ganske vanskelig å se hva de betyr. Vi brydde oss ikke noe om disse i testperioden, noe som fungerte helt utmerket for oss.

Taster og touchpad

Tastaturet er av typen chiclet, noe som blir stadig vanligere, og er en trend som Apple startet med sine bærbare maskiner. En slik konstruksjon gjør det lettere å trykke på rett tast, og gir illusjonen av mindre svikt i tastaturet. Vi setter pris på den numeriske delen av tastaturet på Xishan W150 som letter arbeid med tallbehandling betydelig.

Det er dedikerte snarveistaster på oversiden av tastaturet som styrer det trådløse nettverkskortet, skrur av/på lyden og starter programvaren til det integrerte webkameraet. På andre siden av kabinettet finner man en knapp som aktiverer det eksterne skjermkortet, slik at det tar over jobben for den integrerte GPUen i prosessoren i spill og andre programmer som kan utnytte denne ekstra kraften.

Touchpaden er behagelig å bruke. Overflaten er litt jevnere enn plasten rundt, og man kan bruke to fingre for å scrolle. Knappene lager lite lyd, og vil sannsynligvis ikke sjenere andre som sitter i nærheten.

Høyttalere

Høyttalerne til Multicom Xishan W150 er som høyttalerne i bærbare maskiner flest og duger kun til lett underholdning. Det er et totalt fravær av bass i lydbildet, og til den audiofile ville vi anbefalt eksterne høyttalere eller hodetelefoner. Selv det billigste av slike produkter er bedre enn de innebygde høyttalerne i de fleste bærbare maskiner.

Skjerm

Når det kommer til skjerm har man kun ett valg med Multicom Xishan W150, men for et valg! 1920 x 1080 sylskarpe piksler breier seg utover en 15,6 tommers flate, og det fungerer helt utmerket. Vi er skikkelig lei av å teste bærbare maskiner som virker nesten for gode til å være sanne, helt til vi finner ut at skjermen har en helt begredelig oppløsning og ødelegger hele moroa.

Foruten høy oppløsning er også skjermen i Xishan W150 god på sortnivå, kontraster og har brede innsynsvinkler. Dette gjør at maskinen duger til litt skikkelig underholdning, og vi kunne gjerne sett en Blu-ray-film eller ti med glede foran denne skjermen.

Hyllesten av skjermen på Multicom Xishan W150 bare fortsetter når vi ser hvor vanvittig lyssterk den er. Den matte overflaten kombinert med denne lysstyrken eliminerer alt som heter gjenskinn, og dermed kan man nærmest sitte på sola og fremdeles ha et klart bilde.

Temperatur og støy

Man må finne seg i litt viftestøy fra denne maskinen når man setter litt press på maskinvaren. Selv når man ikke driver med stort vil viften dra igang fra tid til annen. Temperaturene er heller ikke noe å skryte av, så her er det nok ikke en helt optimal kjøleløsning på plass.

Load-temperaturene er ikke de verste vi har sett, men det kan ha en sammenheng med at den stakkars vifta jobbet ganske hardt hele tiden. Det er ganske liten forskjell på idle og load-temperaturer, og det gjør at maskinen aldri oppfattes som kald, men heller lunken hele tiden.

Batteri og underside

Multicom sier ikke noe om hvor lenge batteriet vil vare, og det er kanskje fordi man kan få maskinen i så mange ulike kombinasjoner av maskinvare. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal bruk av maskinen.

Xishan W150 kan altså holde ut i nesten tre timer med en veldig høy lysstyrke, eller litt over fire timer med laveste lysstyrke. Dette er ikke et spesielt godt resultat, men omtrent det som er å forvente av en relativt kraftig maskin.

Det meste av komponenter kan byttes ut ved å skru opp lokkene man ser på undersiden av maskinen. Hardware.no tar derimot ikke ansvar for at garantien kan ryke hvis man fikler for mye med slikt på egenhånd. Muligheten er det i alle fall, og det er det mange, inkludert oss, som setter pris på.

Programvare og ytelse

Operativsystemet som fulgte med vår maskin var Windows 7 Home Premium. Dette fungerer helt utmerket, og den kraftige maskinvaren har ingen problemer med multitasking med selv tunge programmer. Den lynkjappe SSDen, en Intel SSD 510, skal ha mye av æren for dette.

Siden medfølgende operativsystem er valgfritt vil det muligens være aktuelt for noen å installere Linux. Vi testet derfor ut siste utgave av Ubuntu fra en minnepenn for å sjekke systemkompatibilitet. Det trådløse nettverkskortet ble ikke oppdaget, og driveren til skjermkortet måtte etterinstalleres, men foruten slike problemer noen skarpe hjerner sikkert kan fikse, fungerte alt som det skulle.

Spillytelse

I de fleste tilfeller er det Asus N73SV som marginalt trekker det lengste strået hva spillytelse angår, og det er nok mye tilfeldigheter om å gjøre. At det er en ganske stor forskjell i Far Cry 2-testene kan vi forklare med at vi i ettertid har funnet ut at vi glemte å skru på 2x AA i testoppsettet for denne maskinen.

I Far Cry 2 ble N73SV altså testet med alt på "high", men ingen antialisering, Xishan W150 ble derimot testet med 2xAA. DiRT2 er vanligvis en del av testbenken vår, men dette ville rett og slett ikke kjøre på Xishan W150.

For en sammenlikning av hva man kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan man se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan man for eksempel bruke søkeordet "Intel" for å se hvordan Intels integrerte skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Som med DiRT2 fortsatte problemene våre med tester også i systemdelen av testene våre, og både Sciencemark og SYSmark gav veldig rare tall. Vi fjernet de derfor fra oversikten.

Vi ser at det lønner seg stort med en SSD i PCMark Vantage hvor Xishan W150 gjorde fullstendig hakkemat av konkurrentene. Den mer reelle, opplevde ytelsen som XMPEG-testen viser oss er derimot ikke like stor. Det er derimot tydelig at en kjapp harddisk paret men en rask firekjernet prosessor er en potent kombinasjon.

Vi legger ikke så stor vekt på ytelsen i vurderingen denne maskinen, for det er veldig avhengig av hva man selv velger av maskinvare.

Konklusjon

Multicom Xishan W150 er markedsført mot de som trenger en kraftig PC som kan brukes til det meste. Har Multicom klart å kombinere god ytelse med lav pris og høy kvalitet?

Lokket til Xishan W150 fungerer utmerket som sminkespeil når man er på farten!

Når det kommer til ytelse, kan man i stor grad bestemme dette selv, eller være mer fornuftig og la lommeboken avgjøre. Vår testutgave ble utrustet med en lynkjapp SSD, noe som gav den beste brukeropplevelsen i, og oppstart av Windows vi noen sinne har sett på en bærbar datamaskin. Skjermkort kan man derimot ikke bestemme selv, og dette holder såvidt til nyere spill på moderate innstillinger.

Det vi vil trekke frem som mest positivt med Xishan W150 er utvilsomt friheten til selv å velge hva slags maskinvare som skal sitte under panseret. Dette gir tilnærmet uendelig med kombinasjonsmuligheter, og gjør at man i tillegg kan spare litt penger. Skjermen er også en real vinner, og Full-HD på 15,6 tommer er sjelden kost vi gjerne skulle sett mer av! (Hører dere, maskinprodusenter?).

Av negative punkter kan vi nevne et veldig anonymt utseende, som kanskje grenser til kjedelig. Det er brukt mye plastikk i produksjonen av kabinettet, og det merker man lett når man kjenner litt på maskinen. Selv under bruk får man nesten smaken av plast i munnen, litt kjipt hvis man har brukt over 10.000 kroner på et stykke teknologi. (Hører dere, Multicom?).

Prisen som starter på 8150 kroner gir en relativt kraftig maskin, men man blir lett fristet til å bruke bare litt til og få mer RAM, en SSD, Blu-ray-spiller og Windows 7. Da er man raskt oppe i over 11.000 kroner, og maskinen gir ikke like mye for pengene lenger. Til denne prisen synes vi også at gjennomføringen av kabinettet rett og slett ikke er god nok.


Knallgod Full-HD-skjerm
Kan tilpasse maskinvare til lommeboken
Lett å oppgradere


Mye plast i konstruksjonen
Litt høye temperaturer med mye viftestøy
Kjedelig utseende

Multicom Xishan W150

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen