TEST: Multicom Compal KHLB2
Test

Multicom Compal KHLB2

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Multicom er den eneste norske nettbutikken som kjører sitt "eget" merke og setter sammen bærbare etter ønskede spesifikasjoner. Ikke at dette er unikt, aktører som Dell, Zepto og til en viss grad Apple har samme konsept.

Compal KHLB2 (fuglene vet hvor de får disse modellbetegnelsene fra) går rett inn i tradisjonen med Multicom-maskiner som kanskje ikke har det mest spenstige utseendet (håper du liker sort), men til gjengjeld gir de deg mye fraspark for spenna.Du kan altså til en viss grad selv velge hvor mye penger og kraft som skal inn i en KHLB2. En god filosofi er å prøve å finne punktet der du får mest ytelse for pengene, så derfor har vårt testeksemplar hatt disse spesifikasjonene:

15,6-tommers skjerm - 1366 x 768 piksler
Intel Core 2 Duo P8800 - 2,66 GHz
250 GB harddisk - 7200 RPM
4 GB RAM - PC3 8500
ATI Mobility Radeon HD 4650 - 512 MB RAM
Gigabit LAN, 802.11a/b/g/n WLAN, Bluetooth

For dette må du ut med omtrent 8500 kronasjer, og skal du ha Windows (som vi har testet med) legger du på omtrent 1000 kroner, altså 9500 for full pakke.

Av tilkoblingsmuligheter har Multicom Compal KHLB2:


Plass for kensingtonlås, USB, HDMI, VGA, LAN og ExpressCard/34 på venstre side. Varmluften blåser også ut her.


På høyre side: 3 x USB og DVD-brenner, samt strøminntak.

I front er det statuslys, av/på-bryter for trådløst, minnekortleser, og lyd inn/ut. Maskinen har også modem-kontakt på baksiden, dersom noen skulle ha bruk for dette.

Når det gjelder det mer fysiske er ikke PC-en størrelse avskrekkende med 37,8 x 25,5 x 4,1 cm, og vekten er på greie 2,7 kilo.

Fjern WOW
Skjermen er av samme størrelse og oppløsning som den som sitter på Asus N51Vf, men er hengslet slik at den sitter lavere. Kvaliteten virker god og i samme bane som nevnte Asus, i det minste dersom du avinstallerer WOW Video, det vil si den forhåndsinstallerte programvaren som lar deg velge mellom forskjellige skjermmodi. I våre øyne ødelegger denne programvaren mer enn den gjør godt.

Ikke uventet er det webkamera og mikrofon integrert i skjermen. Med KHLB2 skal det forresten også snart være mulig å få en skjerm med oppløsning på hele 1920 x 1080, altså full-HD, dersom du legger på en knapp tusenlapp til prisen.

Som nevnt er altså maskinen sort, med matt chassis og blanklakkert lokk. Ikke akkurat spesielt spennende (og for noen sikkert å foretrekke), men vi dømmer uansett bærbare ut i fra kvalitet, ikke design. Og det er noe her vi ikke helt liker.

Skranglekasse
Det er nemlig en del som skrangler på Compal KHLB2. Det er ikke det at kvaliteten føles spesielt dårlig - det er heller som om chassiset består av helt anstendige deler som av en eller annen grunn ikke passer optimalt sammen. Dette fører til at batteriet og lokket over harddisken sitter litt løst. I tillegg knirker chassiset lett og skrangler litt når vi tapper på det.Tastaturet har kort svikt og er helt ok å skrive på. Når det gjelder tastaturlayouten pleier dette å være en vanesak, men noen kjepphester har vi jo. I en verden der man gjerne sitter på flere maskiner i løpet av en dag (stasjonær hjemme, ny stasjonær på jobb eller skole, vanlig bærbar, minibærbar) er det greit å ha visse taster på "rett" plass. Og i vår klipp-og-lim-hverdag skal selvfølgelig <Ctrl>-tasten sitte til venstre for <Fn>-tasten. Det gjør den ikke på dette tastaturet.

Pekeplaten har vi lite å utsette på - den er relativt god med skrollefelt i alle retninger, og de to knappene under er passe store. Under tastaturet er det også en liten knapp for å deaktivere pekeplaten. Til høyre for tastaturet har vi fingeavtrykksleser, av/på-knapp og mulighet for å skru på strøm til USB (for lading el.) selv om PC-en er avslått. Over tastaturet har vi hurtigtaster for forskjellige lyd- og skjermmodi (WOW).

KHLB2 ble testet i en duell med Asus N51Vf.

>>> Resten av testen og vår dom får du på denne siden

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen