Mulige 3G-bøter

Post og Teletilsynet har lenge vært vage i spørsmålet om 3G og har vært svært ettergivende, men ser nå ut til å skjerpe tonen overfor 3G-operatørene. Etter at tilsynet ga en 15 måneders utsettelse i 2003 for å etterkomme operatørenses krav, ser det nå ut til at tilsynet har mistet tålmodigheten og ønsker at operatørene tar ansvar.

Norge har i lengre tid ligget etter resten av Europa i 3G-kappløpet, og hverken Telenor eller NetCom har sett noen hast med å få i gang neste generasjons mobilnett. Inntil i dag. Post og Teletilsynet sendte nemlig tidligere ut i dag en pressemelding som kan tyde på at de vil presse operatørene til å få farten opp, ellers kan det ventes trusler med bøter.

I pressmeldingen fastslår Post og Teletilsynet at ingen av operatørene har åpnet sitt nett, men at Telenor i det minste har oppfylt dekningskravene. Verre er det for NetCom som ligger langt etter kravene som selskapet forpliktet seg til under utdelingen av konsesjoner. Mens selskapet skulle ha hatt dekning for 3,35 millioner innbyggere, dekker de per i dag ikke mer enn 1,5 millioner innbyggere.

Dermed har NetCom et problem. Selskapet vil ifølge deres presse-talskvinne, Guri Wormdahl, ikke kunne åpne sitt nett før mars 2005. Post og Teletilsynet mener at dette er et klart brudd på konsesjonsavtalen og skriver at "Disse bruddene på konsesjonsvilkårene bør sanksjoneres". Konsekvensene av dette kan bli at NetCom vil bli bøtelagt for hver uke
de venter med å lansere sitt nett.

Telenor slipper derimot billigere unna. De har oppfylt kravene sine om å dekke 1,490 000 innbyggere ved 31. mars 2004 og dekker i dag 1,845 291 innbyggere. Men selskapet har i likhet med NetCom ikke åpnet nettet for bruk, og Post og Teletilsynet har tilføyd at selskapet kan sanksjoneres, noe som er mindre trolig siden selskapet om kort tid vil åpne sitt nett.

Når NetCom og Telenor eventuelt vil åpne sine nett er ennå usikkert. Telenor har ikke gitt noen respons på tilsynets dom, mens NetCom har avvist at de har gjort noe feil. Hvilke følger rapporten vil få for de norske 3G-nettene kan man altså bare spekulere i.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen