Test

MSI Wind U135

Sammen med Asus var det Acer og MSI som var først på banen med minibærbare her på berget, og deres "Wind"-modeller - da kanskje spesielt 10-tommeren Wind U100 med sitt relativt gode tastatur - har vært populære små maskiner.

Flere oppfølgere med diverse forbedringer har også dukket opp, men det er først med U135 at MSI tar skrittet over i neste generasjon av den vanligste prosessoren for minibærbare - Intel Atom.

Kjappe tekniske data for MSI Wind U135:
10 tommers skjerm - 1024 x 600 piksler
Intel Atom N450  - 1,66 GHz
250 GB harddisk - 5400 RPM
1 GB RAM
Intel GMA 3150 grafikk
10/100 LAN, 802.11b/g/n WLAN, Bluetooth
Størrelse: 26,0 x 18,1 x 4,3 cm
Vekt: 1,3 kg
OS: Windows 7 Starter
Pris: omtrent 3000 kr.I tillegg til de innvendige forandringene (altså ny prosessor, grafikk og brikkesett) er det ikke skjedd så veldig mye med den nye modellen, men den kommer nå med Windows 7 Starter i stedet for Windows XP, og et såkalt "island style" eller chicklet tastatur. Ellers har MSI klasket på et 6-cellers batteri som stikker litt ut under maskinen. Dette gjør at "rumpa" heves litt og gir tastaturet en svak vinkling oppover, noe mange også foretrekker, men det betyr også at den er langt fra slank og har fått en form som gjør at den ikke er like god å dra med seg i alle PC-vesker.Bortsett fra tastatur og batteristørrelse må vi vel si at MSI Wind U135 ligner på sine forgjengere. Lokk og håndledsstøtte er i blank plast, og et svakt mønster går igjen på lokk og pekeplate. Maskinen kommer i fargene rød, hvit og blå, samt sort som for vårt testeksemplar.

Hva kvaliteten angår er det ingen overraskelser - den er i samme klasse som andre minibærbare rundt samme vekt, størrelse og pris. Den LED-baklyste skjermen er på 1024 x 600 piksler, noe som er helt vanlig for 9- og 10-tommers minibærbare. Skjermen er av den blanke typen (som lett reflekterer sterke lyskkilder) med god kontrast, og vi er fornøyd med lysstyrken. I rammen rundt skjermen har vi et webkamera og integrert mikrofon.
 
Av tilkoblingsmuligheter finner vi:


En USB-kontakt, minnekortleser, lyd inn/ut, VGA og LAN på høyre side.


2 x USB, plass for kensingtonlås og strøminntak på venstre side. Her blåses også varmluften ut.

Som allerede nevnt har MSI U135 et slikt "island style" tastatur der hver tast har sin egen åpning i platen under. Dette gjør at tastene er litt mindre enn de ville vært dersom de hadde stått helt inntil hverandre, men avstanden gjør på den annen side at det skal litt til for å trykke feil. Under praktisk bruk er tastaturet kontant og lett å skrive på, og støyer lite så lenge du ikke hamrer løs på tastene. Layout er helt kurant uten at vi henger oss for mye opp i det da vårt testeksemplar kom med et tastatur av den internasjonale typen. (Den norske modellens tastatur vil være litt annerledes.)Pekeplaten er svakt ruglete, men følsom og fin. Vi skulle likevel gjerne sett at MSI i det minste hadde lagt inn driverne for platen, for først når du laster ned (fra MSI sine hjemmesider) og installerer disse får du muligheten til å slå på vertikal og horisontal skrolling. Dette er tross alt noe som vi betrakter som standard, og de fleste nye bærbare kommer dessuten nå med pekeplater der du kan bruke flere fingre for blant annet å zoome og rotere bilder.

Ytelse
Når den nye Atom-prosessoren og "Pine Trail"-plattformen ble lansert hadde nok mange håpet på litt mer krutt under panseret med den nye utgaven, men som vi så med testen av Asus Eee PC 1005P var det ingen merkbar økning å spore når det gjaldt ytelse. For sikkerhets skyld gjorde vi det samme med U135, og med i sammenligningen hev vi med Alienware M11x. Sistnevnte er naturligvis i en helt annen liga når det gjelder ytelse (og for ikke å glemme pris), men det er likevel greit å få forskjellen illustrert.

3DMark05: Verdi i poeng, høyere er bedre:


Ingen store overraskelser her. Med unntak av en litt raskere harddisk er det de samme tallene som vi så med Asus Eee PC 1005P - ikke merkelig med tanke på at de tross alt kjører samme prosessor og brikkesett. Den "lille" Alienware-maskinen er ikke uventet langt foran når det gjelder krefter - spesielt med tanke på grafikk- og prosessorytelse.

SuperPI (4M): Verdi i sekunder, lavere er bedre:


Det å regne ut desimaler til Pi hører ikke til Atom-prosessorenes sterkeste sider.

Batteri
Hvor lenge den minibærbare kan kjøres på strøm fra batteriet har stadig fått større fokus. De første generasjonene minimaskiner holdt typisk ut rundt tre timer med sine 3-cellers batterier. Behovet for bedre batterikapasitet ga seg først utslag i at det for flere modeller ble mulig å oppgradere til et større batteri, mens det nå betyr at 6-cellers batterier er å betrakte som standard.

Ulempen med større batteri er at vekt og masse øker - og på MSI Wind U135 gir dette seg utslag i at batteriet stikker litt ut i underkant, og den får derfor en relativt høy "rumpe" som står 4,3 cm over bordplaten når lokket er igjen.

Verdi i minutter:


Som vanlig har vi testet batterilevetiden med PC-en konstant påslått men uvirksom (idle), og når den spiller av film med VLC. Etter testen av Asus Eee PC 1005P, som tross alt holdt i godt over elleve timer på batteridrift, hadde vi store håp også for MSIs nye minibærbare på samme plattform.

Vi må si at Wind U135 skuffer litt her. Fem timers batterilevetid under filmavspilling er på ingen måte galt, men MSI har tydeligvis ikke tatt noen spesielle grep for å senke strømforbruket i idle. Dette resulterer i at den kun holder halvparten så lenge som Asus Eee PC 1005P når PC-en ikke jobber med noe spesielt.

Når det gjelder varme er ikke dette noe problem på MSI Wind U135, men så skal det også nevnes at vifta nesten går konstant. Støymessig er det ikke snakk om noe annet enn et sus som drukner i kontorlandskapet, men det skal nevens at vi har hørt mer stillegående minibærbare.

Vurdering og konklusjon
MSI Wind U135 føles dessverre litt ut som en hastejobb. Med dette mener vi ikke at kvaliteten er dårlig eller maskinvaren ustabil, men at U135 strengt tatt ikke har utviklet seg stort fra forgjengerene. Ta en Wind U100, bytt tastatur, hovedkort/prossor og smekk på et større batteri - vi tipper du vil få noe ganske nær en U135.

Bevares, dette betyr ikke at Wind U135 er en dårlig minibærbar. Vi er strengt tatt godt fornøyd med skjerm og tastatur, som tross alt er svært viktige elementer, og pekeplaten gjør jobben sin etter at driverne er installert. Ytelsen er som forventet, og vi synes det er flott at MSI har inkludert 802.11n og blåtann, noe vi savnet på Asus Eee PC 1005P.Det som irriterer oss mest med U135 er det uutnyttede potensialet som vi vet ligger i Intels nye prosessor og "Pine Trail"-plattform. Som Asus demonstrerte med 1005P er det mulig å få langt bedre batterilevetid ut av maskinvaren enn MSI har klart her. I tillegg skal denne plattformen fysisk ta mindre plass enn forgjengeren, så vi forestiller oss også at det kunne vært plass til et stort batteri uten at det nødvendigvis må stikke ut. Men da ville vi nok også sett en litt høyere prislapp.

Som tilfelle var med Asus Eee PC 1005P mangler også Wind U135 støtte for høyere oppløsninger enn 1680 x 1050 piksler på VGA-utgangen, en begrensning som ligger i grafikkløsningen.

MSI Wind U135 vakler mellom to karakterer, og hadde det vært opp til denne anmelderen ville vi kunnet tatt i bruk terningen med tre og et halvt øye. Dessverre er det ikke opp til undertegnede, så la det derfor være klart at fireren som som gis her er av den svake typen.

 
MSI Wind U135
God skjerm og tastatur, har 11n og blåtann
 
Batterilevetiden når uvirksom burde vært bedre, ikke av de mest stillegående, batteriet stikker litt ut under, drivere for pekeplate ikke installert, lav oppløsning på VGA ut
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen