TEST: MSI GT683R

Test MSI GT683R

En knallgod bærbar for gamere

Spillbeistet MSI GT683R leverer varene

I bruk

Rett ut av esken er MSI GT683R litt av et syn. Den utstrakte bruken av blank plast gir ikke akkurat et solid kvalitetsinntrykk, og toppen av skjermlokket har en underlig fasong som vi umiddelbart trodde var bulker. Men det viser seg å være en del av designen og står faktisk i stil med resten av maskinen – som for øvrig er alt annet enn beskjeden.

Plasten som er benyttet i konstruksjonen føles solid i hendene, men er litt fleksibel under belastning. Vekten på 3,5 kg er ikke avskrekkende høy, og skremmer forhåpentligvis ikke de magreste spillerne der ute. Sammen med maskinen følger det med en stilig ryggsekk, spillmus og spillene Mafia II og JustCause 2, som mange nok vil sette pris på.

TilkoblingerInn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
VGA
HDMI
Lyd
7.1 THX TruStudio PRO lydkort
2 x Hodetelefonutganger (én med optisk 3,5 mm utgang)
Mikrofoninngang
Line-in
Enhetstilkobling
2 x USB 2.0
2 x USB 3.0
eSATA
Nettverk
10/100/1000 Mb Ethernet
Annet
Minnekortleser (4 i 1)
Webkamera (2 MP)
Kensington-lås
ExpressCard

Bak: Strøminntak, LAN, VGA, eSATA, HDMI. På venstresiden: 2 x USB 3.0, minnekortleser og én USB 2.0
På venstresiden: 2 x USB 3.0, minnekortleser, én USB 2.0 og ExpressCard
På baksiden: Strøminntak, LAN, VGA, eSATA, HDMI

På høyresiden: Lydtilkoblinger, én USB 2.0 og optisk drev
På høyresiden: Lydtilkoblinger, én USB 2.0 og optisk drev

Vi finner det meste vi kan ha bruk for av tilkoblinger på GT683R. Plasseringen er veldig hensiktsmessig, med portene vi gjerne bruker når maskinen står stille i lengre tid på baksiden. Det meste annet er å finne på venstresiden, som er mer praktisk enn høyresiden dersom du bruker ekstern mus.

De fargerike lydtilkoblingene står ikke så godt i stil med resten av maskinen, men det er tross alt praktisk for å koble ledningene riktig.

Tastatur

Tastaturet på MSI GT683R er av typen "chiclet" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Dette gir følelsen av mindre svikt, og vi treffer sjeldent nabotastene ved uhell.

Det er en god håndfull med touch-baserte snarveistaster på oversiden av tastaturet, og disse styrer funksjoner som skjermprofiler, turbomodus, viftehastighet, WiFi, bluetooth, strømprofiler og lysene på utsiden av kabinettet.

Når du skrur på full viftehastighet bør du enten bruke hørselvern eller ha musikk på full guffe, så er dere advart. Det bør også nevnes at vi ikke kunne måle noen nevneverdig forskjell på ytelsen til maskinen med turbomodus på eller av.

Pekerflate

Pekerflaten er av merket Sentelic, og har dessverre en stor ulempe. Den eneste støttede måten å rulle horisontalt i vinduer på, er ved å trykke i enten øverste eller nederste høyre hjørne. Når vi gjennom de siste ti årene har vendt oss til å rulle i vinduer enten ved å buke én finger på siden av pekerflaten eller å dra to fingre over pekerflaten, blir dette veldig tungvint og lite intuitivt.

Ellers gir pekerflaten datapekeren en merkelig akselerasjon under bruk, og den fysiske størrelsen er litt liten til en såpass stor maskin. Museknappene jobber derimot til maskinens fordel med passe trykkmotstand, og de lager en behagelig klikkelyd.

Høyttalere

Høyttalerne på denne maskinen er ikke som høyttalerne i bærbare maskiner flest. Det er en subwoofer på undersiden som gir ekstra dybde i lybildet, og de to høyttalerne på oversiden leverer god lyd i de fleste sammenhenger. Det betyr ikke at maskinen kan brukes som festens midtpunkt en lørdagskveld, men musikk, film og spill høres bra ut på moderat lydstyrke.

Skjerm

Med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler (full-HD) gir den 15,6 tommers store skjermen nok av arbeidsplass for selv den mest krevende bruker. Skjermen har et reflekterende høykontrastbelegg som kan gi litt trøbbel i lyse omgivelser, men gjør fargene veldig livlige. Ellers er innsynsvinklene gode, og sortnivået tilfredsstillende.

Som grafen viser er skjermen ganske lyssterk, noe som sørger for at vi godt kan sitte i lyse rom uten at detaljer i bildet forsvinner. Skulle du føle deg eventyrlysten kan også en tur i parken en solrik dag gå greit.

Temperatur og støy

Med såpass kraftig maskinvare som MSI GT683R har, må vi pent finne oss i mye varmeutvikling og tilhørende viftesus. Vifta i maskinen kjører konstant, men på et helt akseptabelt lydnivå. Når du spiller eller bruker mye av prosessorens regnekraft må du også regne med litt ekstra viftebråk, og da kommer den gode lyden i de integrerte høyttalerne godt med.

Rent bortsett fra det venstre bakre hjørnet av undersiden på GT683R, holder denne maskinen seg relativt kjølig både under lett og tung bruk. Skulle det bli ekstra hett i en tung spillsekvens kan vi jo også aktivere full hastighet på vifta med et enkelt trykk.

Batteri og underside

På nettsidene til MSI kan vi lese at batteriet forventes å holde ut i opptil tre timer, avhengig av maskinkonfigurasjonen. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

Vi ser her at MSI på ingen måte lyver når det gjelder GT683R. Vi opplever stadig vekk at maskinprodusentene gjerne skryter på seg en time eller to mer enn maskinen faktisk klarer, men nesten fire timer på full lysstyrke, og fire og en halv time på laveste lysstyrke er ikke noe å kimse av. Med spilling er det klart at batteritiden synker litt i forhold til disse tallene.

For å komme til innmaten av GT683R måtte vi ødelegge et klistremerke som advarer oss om at vi mister garantien ved tukling.

Vi anbefaler derfor ingen av dere å gjøre dette før garantien har løpt ut.

Med luken på undersiden åpnet, finner vi begge harddiskene her. Vi har også lett tilgang på de to minnesporene som kan fylles med ytterligere 8 GB DDR3 RAM. Prosessoren og skjermkortet sitter under de store kjøleribbene vi ser på bildet.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare!

MSI GT683 i5-2410M 500GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen