MSI lover bedre grafikkytelse med GUS.
MSI lover bedre grafikkytelse med GUS. (Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

MSI vil gjøre bærbare til spillmaskiner

Viste fram GUS, en ekstern grafikkløsning for Thunderbolt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hardware/Taipei: Små og lette bærbare datamaskiner er gjerne ikke forenelig med god grafikkytelse. Nå gir riktignok de nyeste prosessorgenerasjonene oss anstendig integrert grafikk, men for ihuga spillere vil naturligvis ikke dette være nok.

På årets Computex-messe viste MSI fram en løsning de tror er svaret på kombinasjonen av portabilitet og rå spillytelse – GUS. Disse tre bokstavene står for Graphics Upgrade Solution, og er enkelt og greit en grå aluminiumsboks som huser et eksternt grafikkort.

Tanken er at i stedet for å bruke en bærbars vanlige interne grafikkløsning, skal singnalet mates gjennom MSIs GUS og videre til en ekstern skjerm. Da er det plutselig et AMD Radeon 7850 som tar jobben, noe som betyr overlegen ytelse i forhold til de fleste grafikkløsninger for bærbare datamaskiner.

Baksiden avslører fire videoutganger.
Baksiden avslører fire videoutganger.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Som du ser er det også en klar ulempe her – du trenger en ekstra skjerm, så dette blir i hovedsak noe du vil ha stående hjemme eller på kontoret. Men vi tipper de fleste gamere uansett vil foretrekke å spille på større skjermer enn det som er vanlig for bærbare.

GUS kan også bidra positivt i et flerskjermsoppsett. Her har du utgang for DVI, HDMI og to utganger for Mini DisplayPort – og alle disse skal kunne brukes samtidig, fikk vi vite.

Krever Thunderbolt

Tilkoblingen mot datamaskinen er Thunderbolt, en av de store snakkisene på årets Computex. De fleste produsenter av hovedkort og bærbare datamaskiner er nokså enige om at Thunderbolt virkelig kommer til å ta av i tiden fremover, og her satses det store penger på utvikling av løsninger og utstyr.

For de uinnvidde kan Thunderbolt kjapt oppsummeres som en tilkoblingsstandard på linje med USB. Men Thunderbolt har noen fordeler. Først og fremst er det hastigheten, i praksis er Thunderbolt nærmere tre ganger så rask som USB 3.0. En annen ting er at den takler forskjellige kommunikasjonsprotokoller, noe som betyr at den kan brukes til alt fra nettverk til skjermer.

Per i dag er det svært få datamaskiner med Thunderbolt, men dette kommer til å forandre seg i løpet av året. Apple har hatt Thunderbolt på sine bærbare siden i fjor, og nå kommer resten av produsentene halsende etter. Frem til MSIs GUS skal slippes en gang i årets fjerde kvartal, vil nok bærbare med Thunderbolt være langt mer vanlig enn i dag.

MSI GUS er en luftig sak.
MSI GUS er en luftig sak.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ikke den første

GUS kan virke som et unikt konsept, men dette har vi faktisk sett før. Asus viste frem en lignende løsning kalt XG Station for fem år siden, da med ExpressCard som grensesnitt. Dette ble aldri noen suksess for Asus.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Hvorvidt MSI vil gjøre det bedre med GUS gjenstår å se.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen