MSI GeForce GTX 950 «Gaming» har TwinFrozr V- spesialkjøler og er noe overklokket fra fabrikk.

Test MSI GeForce GTX 950

MSI GeForce GTX 950 «Gaming» har TwinFrozr V- spesialkjøler og er noe overklokket fra fabrikk. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Et godt valg for budsjettspilleren?

Nvidias GTX 950 sparker godt fra seg i Full HD.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag kan vi, nesten som det ble hvisket om på ryktebørsen, ønske et nytt medlem velkommen til Nvidias GeForce GTX-familie. Dagens nyhet, GeForce GTX 950, kan regnes som oppfølgeren til det halvannet år gamle GTX 750 Ti. 

GTX 950 skal primært konkurrere mot budsjettkortene AMD lanserte så sent som i juni, nemlig Radeon R7 360 og Radeon R7 370. (Hvor sistnevnte er et kort vi straks skal teste).

Det nye GTX-medlemmet er ifølge Nvidia designet for spillere som ønsker å spille med høye detaljinnstillinger, samt kantutjevning, i Full HD-oppløsning. 

De to store viftene står i ro når du ikke spiller, men gjør heller ikke mye av seg når du tyner kortet skikkelig. Vi opplevde aldri at viftene overgikk annen normal støy fra maskinen vår.
De to store viftene står i ro når du ikke spiller, men gjør heller ikke mye av seg når du tyner kortet skikkelig. Vi opplevde aldri at viftene overgikk annen normal støy fra maskinen vår. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve hjertet i GTX 950 er skjermbrikken GM206. Dette er andre og nyeste revisjon av Maxwell-arkitekturen som Nvidia først lanserte med GTX 750 Ti. GM206-brikken betyr at GTX 950 støtter alle de samme teknologiene som GTX 980. For eksempel kan du være trygg på at du får utnyttet optimaliseringene DirectX 12-API-et vil stå for i kommende storspill sammen med Windows 10.

Støtter SLI

MSIs TwinFroz V-kjøler sørger for lydløs spilling.
MSIs TwinFroz V-kjøler sørger for lydløs spilling. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selv om GTX 750 Ti var et enormt sprang fremover for grafikkytelse i budsjettklassen, manglet det noe enkelte tar helt for gitt fra moderne skjermkort, nemlig muligheten til å kjøre to stykker sammen i SLI-modus. Heldigvis støtter etterfølgeren nå SLI, noe som bare gjør valget enda lettere for deg som har et budsjett å forholde deg til i dag men som om ikke så alt for lenge kan tenke deg å jekke opp ytelsen på spillriggen din betraktelig – og det uten å måtte kaste ut skjermkortet du nesten nettopp har betalt for.

Flere produsenter, blant annet MSI, Zotac, Asus, EVGA, Gainward og Gigabyte er allerede klare med sine spesialversjoner av GTX 950. Den anbefalte utsalgsprisen skal ifølge Nvidia ligge på omtrent 1700 kroner. Med det legger kortet seg kun hundrelappen under de rimeligste variantene av det sannsynligvis noe sprekere GTX 960, og vi regner nesten med at butikkene vil justere prisene ned et par hakk straks kortene har funnet seg til rette i butikkhyllene denne uken.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om du lurer på om Nvidias nye frier i budsjettklassen er noe å satse på, da kan du bare hoppe rett til hver og en av spilltestene våre her:

Batman: Arkham Knight »

Battlefield 4 »

Hitman: Absolution »

Metro: Last Light »

3x DisplayPort, 1x HDMI og 1x DL-DVI er hva du har å rutte med.
3x DisplayPort, 1x HDMI og 1x DL-DVI er hva du har å rutte med. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kun med spesialkjølere

Normalt når vi tester skjermkort basert på helt nye skjermbrikker er det AMD eller Nvidias egne skjermkortdesign som må tåle en runde på testbenken vår.

Denne gangen har imidlertid Nvidia valgt å ikke produsere noe eget referansedesign, noe som heldigvis ikke er noe negativt. Vi har nemlig fått tilsendt et GTX 950 fra MSI med deres superkjøler Twin Frozr V. Denne leverer bedre kjøling enn hva noe referansedesign erfaringsmessig har gjort og støyer dessuten mindre – noe vi kommer tilbake til mot slutten av testen.

1x 6-pin strømkontakt.
1x 6-pin strømkontakt. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Alle tredjepartsleverandørene byr på sine spesialkonstruerte design og kjølere som de mener er best, men uten å føle oss alt for kamerater med MSI må vi få si at deres TwinFrozr-kjøler unektelig ser utrolig lekker ut, med rød front, sorte vifter og generelt god byggkvalitet.

Som alle andre Maxwell «generasjon 2»-skjermkort er GTX 950 utstyrt med tre DisplayPort 1.2-utganger, én utgang til HDMI og én DL-DVI-utgang. Det bør dermed ikke være noe problem å få koblet til en høyoppløst 4K-skjerm eller en G-Sync-skjerm, som det nye kortet selvfølgelig støtter via DisplayPort-utgangene.

Kortet har ellers én enkel PCI-e strømkontakt med seks pinner. Det skulle bety et lavt strømforbruk og følgelig lite varmeutvikling.

På neste side sammenligner vi spesifikasjoner med konkurrentene »

Gå til side

Nvidia GeForce GTX 950

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen