MSBlaster dagen derpå

Datavirus

MBlaster-ormen skal ha smittet over 330.000 datamaskiner verden over de første dagene og en rekke servere og PC-er gikk ned på grunn av ormen.

DDoS-angrepene på Microsofts oppdateringstjeneste Windowsupdate.com, gjorde likevel mindre skade enn fryktet, ikke minst fordi ormen brukte feil adresse til tjenesten. Den brukte windowsupdate.com, mens den riktig adressen er windowsupdate.microsoft.com. Microsoft hadde tidligere omdirigert trafikken til den riktige adressen, men denne omdirigeringen ble slått av torsdag.

"Distributed Denial of Service" (DDoS)-angrep kommer fra i utgangspunktet uskyldige datamaskiner. Det vil si maskiner som er enten blitt smittet av for eksempel en trojan eller en orm, og disse sender DoS-angrep videre fra den uskyldige datamaskinen.

Nettsiden Securityficus.com mener ormen MSBlaster har sine positive sider, men presiserer at de er likevel imot slike metoder.

  • MSBlaster skal ikke ha ført til noen store tap av data, den skapte "kun" stor trafikk. Dette førte riktignok til at PC-er ble restarter og derfor gikk data tapt som ikke var blitt lagret, og ormen skal også ha ført til økonomisk tap på grunn avbrudd av diverse tjenester.

    Hadde ormen vært programmert til å utføre destruktive handlinger, kunne det ført til en katastrofe. Dette kan tyde på at de som laget ormen, hadde i utgangspunktet ikke onde hensikter, men laget ormen for å skremme programvare produsenter, IT ansvarlige og brukere til å skjerpe sikkerheten.

  • Brukere forstår nå hvor viktig det er å installere patcher, ikke bare mot MSBlaster, men også for sikkerhetshull i Internet Explorer og annen programvare.

  • Mange brukere stifter for første gang bekjentskap med Windows oppdateringstjeneste, noe de ellers aldri bruker. Dette reduserer sikkerhetsrisikoen for ganske mange, ikke minst for de som bruker nettleseren Internet Explorer.

Erfaringen viser likevel at disse positive sidene, vil kun gjelde på kort sikt. Det samme skjedde når ormen Code Red kom for to år siden. I en periode etter dette ble Windows flere hakk sikrere.

Det er også ventet at nye og farligere varianter av MSBlaster-ormen vil dukke opp i dagene/ukene/månedene som kommer.

Har du fortsatt problemer med din Windows-maskin, eller er i tvil om du har ormen, kan du eventuelt kvitte deg med ormen via lenker fra vår tidligere artikkel om MSBlaster-ormen.

Delta i debatten på Windows.no forum

(Kilder: BBC, Microsoft.com, Securityfocus.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen