MS: Ati skal lage Xbox 2

Microsoft sier at ATIs teknologi passer perfekt med planene for Xbox, mens ATI er overlykkelige og sier at dette er en kroning av dem som konger i grafikkmarkedet. At MS endelig har valgt ATI, bekrefter en rekke rykter om at nvidia ikke lenger var interessert.

Dagens Xbox er basert på nVidias geForce 3-brikker og den samme lydprosessoren som senere fant veien til nForce-brikkesettet. nVidia har ikke lagt skjul på at teknologiavtalen med Microsoft har vært svart lukrativ og sikret dem blant annet et overskudd i forrige kvartal. Det er nokså sannsynlig at nforce-brikkesettet ikke hadd sett dagens lys hvis det ikke hadde vært for Xbox-avtalen.

Da Microsoft valgte nVidia til Xbox-partner var det fordi nVidia var grafikkmarkedets ubestridte leder. Når de nå velger ATI kan det se ut som om stillingen endelig har snudd for selskapet som lenge lå som en evig nummer 2. Nå er det ATI som troner på toppen av grafikkkort-makerne med sin Radeon 9800 og nå også Xbox-kontrakten.

ATI har også mer erfaring fra multimedia, og har laget All-in-Wonder-kort med integrert TV-mottaker og fjernkontroll i årveis. Dette er bra for Microsoft, som ikke har lagt skjul på planene om at Xbox i fremtiden skal bli nettop et multimediesenter som gjør mye mer enn spill; fremtidens Xbox skal kunne vise og ta opp TV til harddisk, surfe på nettet og kanskje også andre ting som videokonferanser og visning av familiebilder og så videre.

Bortsett fra dette vites lite om Xbox 2, bortsett fra at det blir en tredjegenerasjons spillkonsoll, som skal konkurerre med Playstation 3 og Nintendos neste genereasjons konsoll som kommer i 2004-5. Xbox 2 vil antagelig bygges rundt Directx 9/10 og være kompatibel med spill til Xbox 1, samtidig som den skal kunne kjøre x86-kode. Sprøsmålet er om Xbox 2 vil kunne kjøre Linux.

I det siste har ATI også bygget opp en del erfaring fra nForce-lignende integrerte brikkesett med lyd og grafikk for Intel-baserte platformer.

(Kilde: Ati)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen