MS-DOS fyller 30 år

MS-DOS fyller 30 år

Operativsystemet som revolusjonerte PC-bruken.

Denne uken fylte operativsystemet som endret en hel verden 30 år. Det åpnet en av mange dører for en PC-revolusjonen som har formet PC-markedet slik vi kjenner det i dag.

Microsoft kjøpte produktet 86-DOS eller QDOS fra selskapet Seattle Computer Products 27. juli 1981. 86-DOS var basert på en x86-variant av CP/M. Systemet ble tilrettelagt for IBM-maskiner som PC-DOS, og ble senere kalt MS-DOS, en forkortelse for Microsoft Disk Operating System.

MS-DOS var ganske primitivt, det var tekstbasert og det kunne bare kjøre ett program av gangen. Det var opprinnelig utviklet for en Intel 8086-prosessor, og fikk kun tilgang en liten del av minnet.

MS-DOS har siden den gangen blitt mer og mer «skjult» i Windows. Mesteparten av brukere av dagens Windows vil nok aldri stifte bekjentskap med MS-DOS, selv om systemet er fortatt tilgjengelig som ledetekst i Windows.

Mange DOS-programmer kan fortsatt kjøres på moderne PC-er med såkalte emulatorer, for eksempel DOSBox.

Det britiske TV-selskapet BBC har satt sammen en meget spennende dokumentar som tar for seg Microsofts fødsel og PC-industriens utvikling. Dette er ypperlig helgekos, ha en fin helg!

(Kilder: V3.co.uk, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen