MP3 skal identifisere brukerne

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvem sin MP3-fil var dette da?

Den neste versjonen av lydfilteknologien som revlusjonerte hvordan vi ser på musikk vil snart få sin egen DRM (Digital Rights Management)-variant, som virker som om den er direkte myntet på P2P-nettverk. Fraunhofer Institute, som fant opp og lisensierer ut MP3-teknologien, vil nå legge inn personlige nøkler som kan identifisere personer som har kodet filer i formatet.

Der "vanlige" DRM-varianter er myntet på å hindre bruk av filene på mer enn et gitt antall datamaskiner eller innenfor en bestemt tidsperiode, vil Fraunhofer sitt "LWDRM" - Light Weight DRM - i stedet inneholde en unik digital signatur for å spore opp eventuelle "syndere". Men ikke alle har like stor tro på hvor effektiv LWDRM kan være:

- Skal dette ha noen effekt må lovverket endres dramatisk, sier Bjørn Remseth, som er nestleder og pressetalsmann i Eletronisk Forpost Norge - Jeg har lov til å dele en fil med deg, og du har lov til å dele den samme filen med dine venner, legger han til.

Skulle noen finne på å spre for eksempel den siste Madonna-platen på nettet, vil det være enkelt å spore opprinnelsen til filen tilbake til personen som kodet den. Men ifølge EFN kan det være fullstendig lovlig å kopiere en fil, som senere ender opp med å bli distribuert på Internett.

Hvis en musikkfil på et tisdpunkt har spredd seg for mye, vil det være urimelig å holde personen som kodet den ansvarlig, mener Remseth. Det kan like gjerne være en venn av en venn av en venn som eventuelt er "synderen", og dermed er det ikke nødvendigvis personen som laget den første kopien som eventuelt har brutt loven.

Sporingen av musikkfiler vil derimot ganske sikkert gjøre de som står bak TCPA- og neste generasjons maskinvarebaserte DRM-teknologier glade, ettersom den vil kunne dra på de unike nummergeneratorene som vil være på plass i mange prosessorer. Men disse "nøklene" lar seg lett lure, mener Elektronisk Forpost;

- Historien har vist at slike systemer i praksis har liten verdi, sier Remseth, og legger til at det antakelig vil være lett å "lure" formatet ved å bruke noen andre sine nøkler eller å cracke algoritmen, kanskje spesielt for profesjonelle musikkpirater.

LW-DRM-teknologien til Fraunhoffer legger seg for øvrig også tett opp til trenden av å spore så mye som mulig, blant annet gjennom radiomerking.

Les mer om LW-DRM på Fraunhofers hjemmesider.

(Kilder: EFN, PC Magazine, Fraunhofer Institute)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen