Mp3-spilleren vil dø ut

I forrige årtusen spådde Nokia at fotoindustrien ville bukke under i løpet av år 2000. Selv om spådommen slo feil, er finnene atter en gang ute med spådommer om fremtiden. Denne gangen er det mp3-spillere og kamera som spås en dyster fremtid.

Anssi Vanjoki, sjef for Nokias multimediaavdeling, har tatt på seg spåhatten og prøver å forutsi hvordan mobiltelefonene kommer til å påvirke andre elektonikkprodusenter i årene som kommer.

Vanjoki tror at rene kameraprodusenter kommer til å tape terreng i takt med at mobilkameraene blir stadig mer avanserte. Selv om Nokia ikke produserer rene digitalkamera, var den finske mobilprodusenten den største kameraprodusenten i verden i fjor. Nokia solgte nemlig hele hundre millioner kameramobiler i løpet av fjoråret.

Flere store selskaper innen kamera- og fotobransjen har allerede kastet inn håndkleet i kampen om kamerakundene. Agfa kunne allerede i 2004 fortelle at selskapet solgte sin fotoavdeling. Så sent som i januar i år besluttet kameraprodusenten Konica Minolta å trekke seg fra bransjen.

- I løpet av de neste 6 til 12 månedene vil vi se flere slike avgjørelser. De neste til å forsvinne vil være produsenter av musikkspillere, og deretter produsenter av videokamera, mener Vanjoki.

Nest etter mobiltelefonen, er en bærbar musikkspiller den kuleste dingsen du kan eie i dag. Den mest suksessrike produsenten av dem alle, Apple, selger sine iPod-produkter på løpende bånd over hele verden. Dette vil det altså bli en slutt på, med mindre Apple kommer opp med sin egen telefon, som det ryktes mye om for tiden.

i fjor produserte Nokia 40 millioner musikkmobiler. Hvis alt går slik selskapet ønsker, vil antallet musikkmobiler doble seg innen 2006 er omme.

Videokameraene i mobiltelefoner har hittil ikke vært avanserte nok til å hamle opp med egne videokamera. Også her er det imidlertid en rivende utvikling på gang, og om ikke lenge vil videokamera i telefoner være en like stor konkurrent til vanlige videokamera, som fotokameraet er for vanlige kompaktkamera.

At markedet er i endring er det ingen tvil om. Det er også klart at mobiltelefonene utfordrer mange andre bransjer som før har kunnet hvile lykkelige på sine laubær. For å overleve det sterke presset fra mobilprodusentene i fremtiden, må produsentene av musikkspillere og kamera trekke stadig nye ess opp av ermet. Det er slett ikke umulig at mange også velger å kaste seg på mobilkarusellen for å ta opp kampen med Nokia og de andre mobilprodusentene.

(Kilde: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen