Mp3-lytting på sykkeltur kan være livsfarlig

Alternativ tekst mangler

Å sykle til og fra jobben eller på treningsturer blir fort litt mindre kjedelig hvis du hører på musikk fra mobiltelefonen eller mp3-spilleren samtidig. Men bør du egentlig ha musikk i ørene mens du sykler? Nei, mener Syklistenes Landsforening og Trygg Trafikk.

I disse dager er den danske Havarikommisjonen for trafikkulykker i ferde med å kartlegge grunnen til at det skjer så mange høyresvingulykker som involverer syklister og lastebiler. Det er nemlig slik at svært mange syklister blir påkjørt av lastebiler i høyresvinger.

Av de foreløpige resultatene er det kommet frem at noen av syklistene som har blitt påkjørt har hørt på musikk mens de syklet. Musikken har ført til at de ikke har vært tilstrekkelig oppmerksomme på trafikkbildet, og dermed havnet i farlige situasjoner.

- Kontakt med omverdenen
- At det øker risikoen er helt sikkert. Når du sykler, er det viktig å ha kontakt med omverdenen, og høre trafikken, sier Trond Berget, generalsekretær i Syklistenes Landsforening til Aftenposten.no.

Syklistenes Landsforening har utarbeidet åtte sykkelvettregler sammen med Veivesenet. I én av reglene heter det at du skal "lytte til trafikken, ikke musikken".

Også Trykk Trafikk støtter oppfatningen om at musikklytting på sykkeltur øker faren for ulykker.

- Nå har jeg ikke sett undersøkelser, men det er allment akseptert at alt som tar oppmerksomheten bort fra trafikken øker risikoen, spesielt i et komplisert trafikkbilde, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Ikke noe forbud
Men det er foreløpig lite som tyder på at vi vil få et forbud mot å høre på musikk på sykkelturer.

- Alt som ikke er anbefalt, kan ikke være forbudt. Folk må skjønne hva som er smart og forholde seg deretter. Er det snakk om et bysituasjon, vil det naturligvis være annerledes enn om du sykler på landevei, sier Berget.

(Kilder: IT-avisen, Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen