Mozilla til mobilen

Utviklingen av nettleseren Minimo - Mini Mozilla - har allerede pågått en stund. Nokia har investert store summer i prosjektet basert på åpen kildekode. Nå forteller Doug Turner, prosjektleder, at det for tiden er to store mobiltelefonprodusenter som tester Minimo.

Han vil ikke ut med hvem de to store produsentene er, men med Nokias tidligere interesse for nettleseren, er det sannsynlig at finnene planlegger fremtidig bruk av Mozilla-alternativet. Nokia har tidligere snakket varmt om bruk av åpen kildekode.

Selvtillitten i orden
Turner mener at de har den beste nettleseren for PCer, nå skal de lage den beste nettleseren for mobile enheter. De skal også inn på markedet for set top-bokser og en avtale med en større TV-produsent skal være på trappene.

Det er, i følge Turner, vanskelig å komme inn på markedet for mobile nettlesere siden det i høyere grad er produsentene som velger ut programvare.

Minimo skal allerede ha løsninger som tegner websider bedre enn produkter på markedet. Turner mener at enkelte eksisterende produkter gjør en elendig jobb med for eksempel frames og javascript. Men med Minimo er det andre boller: -Ser det bra ut i Firefox, skal det se bra ut i Minimo, slår han fast.

Skjerpet nettleserkrig
Om Opera er et av prouktene som gjør en "elendig jobb", nevnes det ingenting om. Men satsingen på Minimo er dårlige nyheter for nordmennene i Opera. Et gratis alternativ som Minimo, vil ikke gjøre livet enklere for den norske nettleseren som allerede sliter tungt i konkurransen mot Microsoft.

En talskvinne for Opera sier at de følger med på utviklingen av Minimo, men de ser ikke på det som noen trussel. -Vi har arbeidet med nettlesere for mobile enheter i seks år. Opera kan dessuten brukes på en rekke forskjellige prosessorer og operativsystemer, og flere vil komme.

Turner mener likevel at Minimo vil trekke det lengste strået. -Mozilla er utviklet for å fungere på alle typer UNIX, i tillegg til alle prosessorer og brikker som finnes. Vi kan levere til plattformer hvor Opera ikke har noe tilbud.

Det er fortsatt relativt tidlig i utviklingen av Mozillas mininettleser. Versjon 0.3 forventes å komme i januar, men det forsatt bare er versjon 0.1 som er tilgjengelig for nedlasting, og da bare for ARM-baserte enheter.

På Mozillas hjemmesider finner du mer om Minimo.