Test

Mozilla Firefox 3

Mozilla klarte å oppnå det de ville med sitt pr-stunt rundt verdensrekordsforsøk med lanseringen av Firefox 3. Titalls-millioner av mennesker over hele verden kastet seg over programmet i det øyeblikket det var klart, og selvsagt førte det til et midlertidig serversammenbrudd.

Etter et lite døgn stabiliserte det hele seg, og nå burde alle interesserte være godt i mål med nedlastingen. Tall fra Nielsen Media Research viser imidlertid at det er kun 40 prosent av de som laster ned, og installerer et nytt program, som faktisk tar det i bruk på daglig basis.

Her kommer nok Firefox til å score vesentlig høyere.

Betaversjon versus fullversjon
Det er nok mange med meg som har lekt med betaversjonen av Mozilla 3 i flere måneder, og som allerede kjenner de fleste funksjonene i nettleseren godt. Det er også veldig mange av nyhetene som vil være usynlige for de aller fleste brukere. Mange av de er viktige og omhandler blant annet sikkerhet. Du kan med andre ord føle deg tryggere, men du vil ikke merke det med det blotte øye.

Stabilitet i fullversjonen
Som vanlig i betaversjoner er ikke alt helt som det skal være. Det er nettopp litt av poenget med en betaversjon, og det kommer veldig godt til syne i den siste Firefox-lanseringen. Jeg har brukt den siste betaen siden den ble lansert for circa to måneder siden, og har faktisk støtt på en rekke problemer og regelmessige krasj. Dette er såvidt jeg har erfart totalt rensket ut nå i den endelige lanseringen, og etter tre dager aktiv bruk på begge mine testmaskiner, har jeg ikke opplevd trøbbel en eneste gang. Her har Mozilla helt klart dratt nytte av tilbakemeldingene fra brukere som var med på betatesten.Hastighet
Mozilla har alltid markedsført Firefox som markedets kjappeste nettleser, noe som er en sannhet med visse modifikasjoner. Firefox er vesentlig raskere enn Internet Explorer, men i forhold til Opera blir det omtrent dødt løp. Hastigheten handler imidlertid ikke om hvordan hurtigheten på overføring av data er, det avhenger av linjen din, men hvor raskt nettleseren behandler dataen som kommer inn. Som du ser under er det små forskjeller i forhold til reelle hastighetsforskjeller. Men både Firefox og Opera er vesentlig raskere enn Internet Exploerer på å laste selve nettsiden.

Disse hastighetsmålingene er gjort fra jobb på Teknofil.no, samt på min egen hjemmelinje, testet mot vårt eget Speedometer, en annen norsk tilsvarende tjeneste, samt tre utenlandske. Hver eneste test ble gjort fem ganger, så totalt tre ganger fem ganger fem.

Jobb


Hjemme


Hva er nytt?
Mozilla skilter med 15.000 nyheter fra forrige versjon, men det er nok bare et par av disse du faktisk kommer til å legge merke til. Det er klart at sikkerheten er vesentlig bedre enn det du får med Internet Explorer, men Firefox 3 er på ingen måte en revolusjon.

Det Mozilla imidlertid scorer høyt på, er at dette er helt tydelig en nettleser laget av mennesker som selv ofte bruker nettlesere, kjenner irritasjonsmomentene, og vil gjøre noe med det. Jeg  bruker adresselinjen ofte, det er ofte er det hurtigere enn å gå inn i favorittmappen, og som i Opera har man lagt inn en smart søkefunksjon. Adressefeltet er ikke bare det vanlige stedet du skriver inn en url, den husker hvor du har vært før, gjenkjenner søkeord og tilsvarende nettsteder som minner om søker etter.

Informasjon ved musebevegelser
En funksjon i Firefox 3 jeg personlig finner nyttig, er muligheten til å finne informasjon om nettsiden du besøker kun ved å bevege musen over adressefeltet. Da får du opplyst sikkerhetsinformasjon om sider har RSS-feeder og annen informasjon som ellers kan være klønete og tidkrevende å lete frem til. Foreløpig er det ikke så mange sider som støtter dette, men det vil komme. Firefox er tross alt mange web-utvikleres favorittleser.Norsk og nynorsk
Firefox byr på både nynorsk og bokmålsutgåver, og sjølv om eg ikkje har nytta nynorsk sidan skuletida, og det er lenge sidan, verkar oversettinga god og intuitiv. Bokmålsutgåva er som vi har sett tidlegare, medan nynorskutgåva er særs godt utarbeida.

Bør du bytte?
Hvis du allerede benytter deg av Firefox. bør du selvsagt oppdatere til en ny versjon. Hvis du er et vanedyr og fremdeles holder deg til Internet Explorer  bør du defintivt skifte snarest. Både med tanke på brukervennlighet og sikkerhet.

Firefox 3 versus Opera 9.5? Tja, jeg bruker begge om hverandre. For hurtig multitasking mellom mange nettsider foretrekker jeg Firefox, mens tyngre arbeid som krever mye kapasitet velger jeg Opera. Uansett to vesentlige bedre alternativer enn markedets ledende nettleser.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen