Mozilla i strupen på Android og iOS

Mozilla i strupen på Android og iOS

Snart får du nettbaserte Boot to Gecko på mobilen din.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har etterhvert fått to dominerende smarttelefonplattformer, nemlig Google Android og Apple iOS. Microsofts Windows Phone-plattform blir av mange sett på som den fremste utfordreren til duopolet de nærmeste årene, men ifølge Cnet er det grunn til å sette enda en aktør på utfordrerlisten: Mozilla.

Nettleseren Firefox har det siste tiåret klart å svekke Microsofts Internet Explorer-hegemoni. Med det nettleserbaserte OS-et Boot to Gecko (B2G) vil selskapet forsøke å utfordre Android og iOS, spesielt med apper i tankene.

Nøkkelen til et problem

Boot to Gecko står høyt på Mozillas prioriteringsliste for 2012. Hovedformålet til prosjektet er å bryte trenden som går på at du låses til ett bestemt økosystem eller en bestemt teknologi - eksempelvis Apples iOS-univers med iTunes, App Store, iCloud, egne ladekontakter og så videre.

Mozilla er et "non-profit"-selskap som jobber for at forbrukerne skal få mest mulig frihet til å ta egne valg i IT-verdenen. Ved å lage et OS for mobiltelefoner og nettbrett som kjører via nettleseren tror selskapet at det vil gi både brukere og utviklere større valgfrihet.

- Boot to Gecko er et prosjekt som går på å bygge et OS som kjører HTLM5, JavaScript og CSS rett på en enhet uten behov for et mellomliggende OS-lag, forklarer produktsjef Jay Sullivan i Mozilla til Cnet.

Operatørenes mulighet?

Planene om B2G ble annonsert allerede i fjor sommer, men nå begynner prosjektet å ta form. På Twitter har Mozillas tekniske sjef Brendan Eich varslet at de vil avsløre på årets Mobile World Congress i Barcelona hvilke samarbeidspartnere de har fått med seg på B2G-prosjektet.

Blant Mozillas samarbeidspartnere tror Cnet det vil vise seg å være flere operatører, deriblant Vodafone, China Mobile, Verizon, AT&T og Deutsch Telekom. Disse er nemlig med på et initiativ kalt Wholesale Applications Community (WAC), hvor medlemmene jobber for å promotere plattformuavhengige nettapper.

Før iPhone kom på markedet var det mobiloperatørene som hadde kontrollen på mobilinnhold. Maktskiftet har gjort mobilselskapene sårbare, men med B2G og åpne web-apper kan de være tilbake i spillet.

Tror du Mozilla Boot to Gecko har en fremtid? Diskuter i forumet nederst på siden.

(Kilde:Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Mai 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen