Mozilla i strupen på Android og iOS

Mozilla i strupen på Android og iOS

Snart får du nettbaserte Boot to Gecko på mobilen din.

Vi har etterhvert fått to dominerende smarttelefonplattformer, nemlig Google Android og Apple iOS. Microsofts Windows Phone-plattform blir av mange sett på som den fremste utfordreren til duopolet de nærmeste årene, men ifølge Cnet er det grunn til å sette enda en aktør på utfordrerlisten: Mozilla.

Nettleseren Firefox har det siste tiåret klart å svekke Microsofts Internet Explorer-hegemoni. Med det nettleserbaserte OS-et Boot to Gecko (B2G) vil selskapet forsøke å utfordre Android og iOS, spesielt med apper i tankene.

Nøkkelen til et problem

Boot to Gecko står høyt på Mozillas prioriteringsliste for 2012. Hovedformålet til prosjektet er å bryte trenden som går på at du låses til ett bestemt økosystem eller en bestemt teknologi - eksempelvis Apples iOS-univers med iTunes, App Store, iCloud, egne ladekontakter og så videre.

Mozilla er et "non-profit"-selskap som jobber for at forbrukerne skal få mest mulig frihet til å ta egne valg i IT-verdenen. Ved å lage et OS for mobiltelefoner og nettbrett som kjører via nettleseren tror selskapet at det vil gi både brukere og utviklere større valgfrihet.

- Boot to Gecko er et prosjekt som går på å bygge et OS som kjører HTLM5, JavaScript og CSS rett på en enhet uten behov for et mellomliggende OS-lag, forklarer produktsjef Jay Sullivan i Mozilla til Cnet.

Operatørenes mulighet?

Planene om B2G ble annonsert allerede i fjor sommer, men nå begynner prosjektet å ta form. På Twitter har Mozillas tekniske sjef Brendan Eich varslet at de vil avsløre på årets Mobile World Congress i Barcelona hvilke samarbeidspartnere de har fått med seg på B2G-prosjektet.

Blant Mozillas samarbeidspartnere tror Cnet det vil vise seg å være flere operatører, deriblant Vodafone, China Mobile, Verizon, AT&T og Deutsch Telekom. Disse er nemlig med på et initiativ kalt Wholesale Applications Community (WAC), hvor medlemmene jobber for å promotere plattformuavhengige nettapper.

Før iPhone kom på markedet var det mobiloperatørene som hadde kontrollen på mobilinnhold. Maktskiftet har gjort mobilselskapene sårbare, men med B2G og åpne web-apper kan de være tilbake i spillet.

Tror du Mozilla Boot to Gecko har en fremtid? Diskuter i forumet nederst på siden.

(Kilde:Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen