Test

Motorola S9

Spesifikasjoner

Standard: Bluetooth, Stereo A2DP
Taster: Av/på-bryter, skifte låt (frem og tilbake), volum, play.
Batterilevetid: 7 timer taletid, 6 timer musikklytting.
Funksjoner: Musikklytting, håndfri
Pris: 700 - 800 kroner

Spesifikasjoner

Standard: Bluetooth, Stereo A2DP
Taster: Av/på-bryter, skifte låt (frem og tilbake), volum, play.
Batterilevetid: 7 timer taletid, 6 timer musikklytting.
Funksjoner: Musikklytting, håndfri
Pris: 700 - 800 kroner

Motorola S9 er et hodesett som kan spille musikk fra mobilen din uten ledninger. Du legger bare mobilen i lomma, og musikken overføres rett gjennom luften til hodesettet. Teknologien som brukes heter Bluetooth A2DP. 

S9 fungerer ikke bare som et musikkhodesett, men også som en håndfri. Når telefonen ringer, dempes musikken automatisk og du kan enkelt ta telefonen og føre en samtale.

Hodesettet krever at du har Bluetooth på telefonen din med A2DP-profilen.

Se en liste over telefoner som støtter A2DP i prisguiden »

Et lys viser om hodesettet har nok strøm, og annen kortfattet informasjon.
Et lys viser om hodesettet har nok strøm, og annen kortfattet informasjon. (Alle foto: Einar Eriksen)

Design og ergonomi

Vi setter pris den gode designen til S9. Det er ingenting som stikker ut av hodesettet, så du har virkelig den ultimate bevegelsesfrihet.

På bakhodet sitter en diskré boks med Bluetooth-mottakeren og batteriet. 

Hodesettet er elastisk, slik at det fester seg rundt hodet ditt av seg selv. Det sitter som støpt, og du trenger ikke være redd for at det faller av. Du kan til og med jogge med det.

Vi savnet imidlertid muligheten for å justere bøylen som går bak hodet. Bøylen stikker nemlig langt ut, slik at du ikke kan bruke lue og hodesettet samtidig. Om du skal ha musikk på skituren er det bare å finne frem ørepluggene.

Ørepluggene sitter behagelig i øregangene, og det skal ganske lange musikklyttingsøkter til for at du får smerter i ørene. Det kunne likevel gjerne sittet enda mer behagelig. Vi synes heller ikke hodesettet isolerer godt nok, og det burde sittet tettere til øret. Slik det er nå vil nemlig bakgrunnsstøy slippe inn til ørene dine, samtidig som hodesettet slipper ut bass.

At støyen slipper inn er spesielt kjedelig om du hører på rolig musikk eller rolige partier av musikken mens du går ute i trafikken. 

På den ene siden finner du en tast for å ta telefonen, samt volum opp og ned op hver sin side av tasten.
På den ene siden finner du en tast for å ta telefonen, samt volum opp og ned op hver sin side av tasten.

Anvendelig tastesett

I S9 finner du seks funksjonstaster. Med disse kan du skifte sang, styre volumet og sette på pause eller fortsette avspillingen, i tillegg til å ta telefonen og legge på. Det betyr at du slipper å fiske mobilen opp av lomma mens du er på farten.

Alle tastene er logisk plasserte, og vi hadde ingen problemer med å lære oss hvor hver tast var plassert. Volumtastene og tastene for å skifte låt er berøringsfølsomme, og en opphøyd tast i midten av disse gjør det lett å skille tastene fra hverandre.

Lyden hakker

Siden Bluetooth-mottakeren på hodesettet er plassert nederst på bakhodet ditt, blir overføringen mellom telefonen og hodesettet ganske ustabilt. Vi hadde mobilen i en vanlig bukselomme, og irriterte oss grønne over at lyden ofte hakket. Hver bidige gang du snur hodet så mottakeren vender bort fra mobilen.

Det er derfor helt nødvendig at du plasserer mobilen nærmere hodesettets Bluetooth-mottaker. For eksempel kan telefonen fint ligge i baklommen.

Vi prøvde flere forskjellige mobiler, men det virker som om hodesettet i alle tilfelle er flaskehalsen.

På den andre siden finner du en play/pause-tast samt berøringsfølsomme taster for å skifte låt.
På den andre siden finner du en play/pause-tast samt berøringsfølsomme taster for å skifte låt.

Lydkvalitet

Når du har fått plassert telefonen et sted som gjør at lyden ikke hakker, bærer lyden også like mye preg av dårlig overføring som på andre trådløse musikkhodesett - som er grunnen til at vi fortsatt liker ledninger desidert best. Tonene blir langt fra så fyldige og behagelige som du får i et middels bra ledningsbasert stereohodesett, og lydbildet virker trangere.

Mange vil også bite seg merke i at hodesettet sliter med lave toner. Enten du vil høre bassgitaren i et metallband eller kontrabassen som komper favorittjazzartisten din, kan du glemme det med S9. Bassen er der. Du hører at den befinner seg et sted i lydbildet. Men den er altfor puslete, og ligger helt i bakgrunnen slik at du ikke kan nyte den.

Hadde hodesettet vært bedre isolert, kunne bassen vært mye kraftigere. Når vi trykker hendene over ørene dundrer nemlig kraftige basstoner slik de skal gjøre. 

Om du pleier å høre på musikk der fremtredende bass ikke er så viktig, gjør S9 en helt grei jobb som hodesett. Stort sett alle instrumentene høres naturtro og detaljerte ut. Unntaket er symbalslag, som skurrer og høres kunstig ut.

Du lader hodesettet ved hjelp av en vanlig mini-USB-lader.
Du lader hodesettet ved hjelp av en vanlig mini-USB-lader.

I de fleste musikkategorier finnes det oppbygninger i musikken, ofte frem til en slags eksplosjon der alle instrumentene får med et høyt aktivitetsnivå. I S9 bygde slike partier seg opp til en skikkelig skuffelse, fordi musikken høres helt greit ut i de rolige partiene, men straks mye skjer i lydbildet blir du bare skuffet. 

Med S9 foretrakk vi å høre musikktyper uten så mye kraft innblandet. Jazz, der rytmene er musikkens viktigste faktor, ble fort favoritten i testperioden. Roligere rock klarer hodesettet også å fremstille på en grei måte, så vel som for eksempel country og andre musikkarter der ikke altfor mye skal skje på én gang.

Med de fleste telefoner synes vi volumet i S9 er høyt nok, men siden utgangslyden fra telefonen kan være flaskehalsen varierer dette. Fra de fleste telefoner synes vi lydstyrken kan stilles høyt nok, men da vi testet med Tytn II med orginal Windows Media Player var ikke lyden høy nok. 

Ubehagelig lyd i samtaler

Når noen ringer deg mens du hører på musikk, dempes musikken automatisk slik at du hører ringetonen i hodesettet. 

Samtalekvaliteten er såpass grei at du hører motparten og motparten hører deg uten å overbruke ordet "hæ?". 

Når du snakker i hodesettet får du kun lyd i det ene øret, og lyden høres helt grei ut. Motparten har derimot litt mer å klage på. Lyden til samtalepartneren din blir nemlig ganske flat og ubehagelig. Dette er ikke noe særlig for lange samtaler.

Konklusjon

Alt i alt synes vi ikke S9 er noe særlig til musikkhodesett. Det er rett og slett for lite futt i det, og det tvinger deg til å begrense musikken du har på mobilen din til bare det som passer hodesettet - rolig musikk der bassen ikke trenger å være spesielt fremtredende.

At lyden i tillegg hakker når du har mobilen plassert i bukselomma hjelper heller ikke. Vi anbefaler med andre ord et ledningsbasert hodesett. 

Om du ikke er spesielt kresen på lydkvalitet, peker vi allikevel to tomler opp for en liten og hendig design, og god brukervennlighet. 

Vil du ha bedre lydkvalitet, kan du se på for eksempel Samsung SBH-170. Dette koster 300 kroner mer, men er verdt de eksta pengene.

S9 har ennå ikke kommet på markedet, forutenom at det ligger som tilbehør i esken til Motorola Z8. Når hodesettet kommer i butikkene, forventes det en pris på rundt 700 til 800 kroner.

Motorola Rokr S9   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen